ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ NORMAN ATLANTIC

ΠΛΟΙΟ2Το λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς, μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον πλοίαρχο του Norman Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

To χρονικό είναι αποκαλυπτικό για το πότε γίνεται η πρώτη ειδοποίηση, τι παρεμβάλλεται στις επικοινωνίες, πότε γνώριζαν οι Ιταλοί, καθώς και πότε έγινε επαφή με τον πλοίαρχο του Norman Atlantic.

Παράλληλα, κοινοποιήθηκε η αποσταλείσα αλληλογραφία, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, με το οποίο προωθήθηκαν έγκαιρα προς την Ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.

Βάσει δημοσιεύματος της Corriere della Sera, ο πλοίαρχος του Norman Atlantic Αρτζίλιο Τζακομάτζι, στην κατάθεσή του προς τις ιταλικές Αρχές, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε έγκαιρη απάντηση από την Ελλάδα στις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας.

Αναφερόμενος στην ναυτιλιακή εταιρεία, ο Αρτζίλιο Τζακομάτζι δήλωσε ότι ενδεχομένως επέτρεψε να επιβιβαστούν στο Norman Atlantic περισσότερα άτομα και οχήματα από όσα προκύπτουν από τα έγγραφα επιβίβασης.

Αργότερα, ο αντεισαγγελέας του Μπάρι Έτορε Καρντινάλι αναφερόμενος στους αγνοούμενους δήλωσε πως «ο επίσημος αριθμός τους θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μία αξιόπιστη λίστα επιβατών», και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «κινείται με πολύ, πολύ αργούς ρυθμούς».

Ο ίδιος εκτίμησε πως «σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους 15».

Ο εισαγγελέας εισήλθε το απόγευμα στο πλοίο που έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Μπρίντιζι, αλλά δεν μπόρεσε για λόγους ασφαλείας να φτάσει στο γκαράζ, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

«Μπορεί να υπάρχουν πτώματα στον χώρο στάθμευσης του πλοίου» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Καρντινάλι, προσθέτοντας ότι «ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων» που περιέχει.

Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός πρόκειται να επιστρέψει το Σάββατο στο Norman Atlantic, κάτι που ενδέχεται να κάνει και τις επόμενες ημέρες.

Για να δείτε λεπτό προς λεπτό το χρονικό των ενεργειών του Λιμενικού πατήστε ΕΔΩ

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ