Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ανακοίνωση των συμβούλων της παράταξης Στ. Χατζηκράχτη, Ν. Μπαντόγια και Γ. Σακοράφα

λαϊκη συσπείρωσηΣτην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τυρνάβου (ΔΕΥΑΤ) στις 19 Δεκεμβρίου 2014, ψηφίστηκε η κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στα τιμολόγια ύδρευσης, η τιμολογιακή πολιτική, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2015.

Η θέση του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης, προεκλογικά και τώρα, είναι η κατάργηση του ειδικού τέλους 80%, που μαζί με το ΦΠΑ διπλασιάζει το τιμολόγιο του νερού, η κατάργηση του τέλους ελάχιστης κατανάλωσης και η μείωση της τιμής του νερού κατά 30%, όσο και η ελάχιστη απώλεια του εισοδήματος στα χρόνια της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής από τις κάθε φορά συγκυβερνήσεις.

Η πρόταση του προέδρου του Δ.Σ της ΔΕΥΑΤ κ. Σαρχώση, για την κατάργηση του τέλους 80% και την διαγραφή του, που βεβαιώθηκε στους τρεις λογαριασμούς του 2011 σε Αμπελώνα και Βρυότοπο, ψηφίστηκε και από το μέλος του Δ.Σ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιο Χατζηκράχτη, με την ένσταση να συμπεριληφθεί και το Αργυροπούλι καθώς και να είναι μειωμένη η τιμή του νερού κατά 30%, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

Η απόφαση αυτή, πρέπει να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου και στη συνέχεια να σταλεί για “έλεγχο νομιμότητας” στην Αποκεντρωτική Διοίκηση.

Στην περίπτωση, που η απόφαση δεν εγκριθεί, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι, η ενεργοποίηση των συνδημοτών μας και αν απαιτηθεί, με οργανωμένες κινητοποιήσεις.

Η Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, στους τέσσερις μήνες διοίκησης του Δήμου έδειξε, ότι δεν έχει διάθεση για σύγκρουση με την κεντρική εξουσία. Αυτό το πιστοποιεί, η στάση της, στο κλείσιμο του Δασονομείου, του προαναγγελθέντος λουκέτου του τεχνικού τμήματος της ΔΕΗ, ενδεχομένως του Κτηνιατρείου και του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου.

Η συνταγή που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή του κ. Σαρχώση είναι η ίδια: επιστολές διαμαρτυρίας και επισκέψεις στους κάθε φορά αρμόδιους κρατικούς φορείς, με αντίστοιχη προβολή στον τοπικό τύπο και τα άλλα μέσα δικτύωσης, συσκέψεις στο Δημαρχείο με απανωτές φωτογραφίσεις και τέλος επερωτήσεις συγκεκριμένων βουλευτών της περιοχής, στη Βουλή. Ο χρόνος περνά γρήγορα, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να φεύγουν από τον Δήμο, με τη Δημοτική Αρχή να ρίχνει μερικές τουφεκιές στον αέρα για να δείξει ότι πολέμησε για το συμφέρον του πολίτη, συνταγή ίδια, με αυτή του προκατόχου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ κ. Μαλάκου που κατά τη διάρκεια της θητείας του,  μετακόμισαν στη γειτονική πόλη η Εφορεία, το Ειρηνοδικείο, το ΙΚΑ και το τμήμα είσπραξης της ΔΕΗ Τυρνάβου.

Αν έτσι σκέφτεται η Δημοτική Αρχή “να συγκρουστεί για να απαλλάξει τους δημότες μας από χαράτσια” όπως λέει, θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Όσον αφορά την  τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ για το 2015, με εισήγηση του προέδρου, καταργείται το τέλος ελάχιστης κατανάλωσης και αντικαθίσταται με άλλο τέλος, το πάγιο ύδρευσης. Γίνεται λογιστικά, μια ανακύκλωση, χωρίς να έχει οικονομικό όφελος ο καταναλωτής και οι τιμές του τιμολογίου παραμένουν αμετάβλητες παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Σαρχώση στον Αμπελώνα για μικρότερη τιμή στο νερό.

Ακόμη, στον προϋπολογισμό του 2015 προβλέπονται έσοδα από οφειλές 300.000 ευρώ για να είναι ισοσκελισμένος. Η προτεινόμενη από τον πρόεδρο, τιμολογιακή πολιτική και ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑ του 2015, καταψηφίστηκε από το μέλος στο ΔΣ, της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί Ενιαίο Κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας, τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης να χρηματοδοτούνται από το κράτος και η τιμή του πόσιμου νερού να είναι στο ύψος του κόστους για κάθε πόλη και τοπική κοινότητα.

Το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, η αξιοποίηση να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ