“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΣΥΡΙΖΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

ΓΕΛΑΛΗς«Να μη γίνει χρήση της δυνατότητας καταστροφής εγγράφων ή στοιχείων του ΣΔΟΕ», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του Δημ.Γελαλή να σημειώνει σε δήλωσή του ότι η χρονική συγκυρία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ,  υπουργική απόφαση  του Γ. Μαυραγάνη, δημιουργεί προβληματισμό και ερωτηματικά.

Στην ανακοίνωσή του ο Δ. Γελαλής αναφέρει ότι «υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γ. Μαυραγάνη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3498 στις 29-12-14, μεταβιβάζει στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα για ‘έκδοση απόφασης διατήρησης ή καταστροφής εγγράφων και λοιπών στοιχείων των συγκεντρωτικών αρχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης’

Η χρονική συγκυρία που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με πιθανολογούμενη απομάκρυνση- εξαφάνιση δημοσίων εγγράφων-φακέλων, δημιουργεί προβληματισμό και ερωτηματικά.

Στο ΣΔΟΕ υπάρχουν φάκελοι και στοιχεία για υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος για σκάνδαλα όπως αυτά των υποβρυχίων, για την λίστα Λαγκάρντ κλπ.

Για λόγους διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εθνικές εκλογές, ζητάμε να μη γίνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος κατά την προεκλογική περίοδο. Να μη γίνει σε καμιά περίπτωση καταστροφή εγγράφου ή στοιχείου του Σ.Δ.Ο.Ε., επειδή θα μπορούσε να δημιουργήσει εικόνα συγκάλυψης και ενοχής από την απερχόμενη κυβέρνηση. Μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη βούληση να ολοκληρώσει όλες τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν, να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα με έσοδα από τη φοροδιαφυγή και να εγγυηθεί τη διαφανή και αδιάβλητη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών».

Το υπουργείο Οικονομικών

Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε τα εξής:

“1. Η αρμοδιότητα για την έκδοση απόφασης διατήρησης ή καταστροφής εγγράφων και λοιπών στοιχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ (Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Διεύθυνση Σχεδιασμού Ερευνών) σταθερά περιλαμβάνεται στο περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων που δεν διατηρεί ο αρμόδιος Υπουργός. Η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβαζόταν παγίως στα όργανα της διοίκησης (βλ. την απόφαση υπ’αρ. 10536/ΔΙΟΕ 291, ΦΕΚ 302 Β’ [13-3-2006]). Σημειώνεται ότι τα έγγραφα της Κεντρικής Υπηρεσίας είναι διοικητικού χαρακτήρα και δεν αναφέρονται σε ελέγχους.

2. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας κατέστη αναγκαίο να επαναληφθεί λόγω της θέσης σε ισχύ του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Οικονομικών (29-10-2014) και της νέας απόφασης ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό (13-11-2014). Κατόπιν τούτου, η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβάσθηκε στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ μετά όμως από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης.

3. Είναι αυτονόητο ότι οι προϋποθέσεις διατήρησης ή καταστροφής εγγράφων διέπονται από την κείμενη νομοθεσία (π.δ. 162/1979 και π.δ. 276/2000) και δεν μεταβάλλονται κατά κανέναν τρόπο από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας.

Αντίθετες ερμηνείες που δίνονται είναι παντελώς αυθαίρετες, αβάσιμες και παραπλανητικές.

Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Γελαλή είναι αβάσιμη και αστήρικτη και έγινε μόνο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και για λόγους εντυπώσεων”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ