Με τη λέξη-σύνθημα «Πάμε», ξεκίνησε την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Θα γράψουμε ιστορία, πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών, από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ξεπέρασαν, σε αριθμό, κάθε προσδοκία, όπως έλεγαν οι διοργανωτές.
Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μας εμπνέουν, τόνισε, οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.
Μας εμπνέουν, πρόσθεσε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.
«Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε», σημείωσε εμφατικά ο κ. Παπανδρέου.
Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος.
«Γιατί χρειάζεται ένα νέο Κίνημα»
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους της ίδρυσης του ΚΙΔΗΣΟ ήταν, για τον κ. Παπανδρέου, η αναγκαία κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.
«Των δυνάμεων που όταν ξέσπασε η κρίση του 2009 ανέλαβαν τις ευθύνες τους με γενναιότητα και ξεκίνησαν τις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών».
«Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός»
Παράλληλα, σημείωσε εμφατικά ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της Δεξιάς, επισφραγίζοντας συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές»
Τι απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο
«Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός. Είναι υπόθεση πολλών. Πάρα πολλών. Αλλά αφού εγκαλούμαι προσωπικά, ας απαντήσω και με ένα πιο προσωπικό τόνο. Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά “καταπίνουν” δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα – θα βολευόμουν»
Κατέληξε ότι επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, να βάλει και πάλι το κεφάλι του στον ντορβά και να αναλάβει πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου»
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Το «παρών» στο Μουσείο Μπενάκη έδωσαν οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Πεταλωτής, Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης, Ροδούλα Ζήση, Δημήτρης Δρούτσας, οι αποχωρούντες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης και Συμεών Κεδίκογλου, ο πρώην υφυπουργός Ανδρέας Φούρας, οι πρώην βουλευτές Χρήστος Μαγκούφης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Νίκος Τσώνης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αφροδίτη Παπαθανάση, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Νίκος Αθανασάκης, ο αδερφός του Νίκος Παπανδρέου, η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Έλσα Παπαδημητρίου και τα στελέχη Πέτρος Λάμπρου, Θεόδωρος Τσίκας και Βασίλης Κίτσιος.
Νωρίτερα σήμερα ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ιδρυτική δήλωση του κόμματος. Το έμβλημα του κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.
Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης και Μαριλένα Κοππά.