Ο Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ, ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

σαχινιδηςΣυνέντευξη στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στο δημοσιογράφο Άρη Τόλιο παραχώρησε ο Φ. Σαχινίδης, υποψήφιος Βουλευτής ΠΕ Λάρισας,του «Κινήματος – Δημοκρατών Σοσιαλιστών»απαντώντας σε ερωτήσεις για το νέο κόμμα, για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για τις εκλογικές προσδοκίες αλλά και για το τι φιλοδοξεί να φέρει στην πολιτική σκηνή της χώρας το νέο εγχείρημα.

Για το νέο κόμμα ανέφερε:

Νομίζω ότι αυτή την στιγμή, αυτό που προκύπτει μέσα από την καταγραφή των αναγκών του κόσμου που στήριξε την παράταξη αυτή και της έδωσε μεγάλα ποσοστά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η ανάγκη να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να δημιουργηθεί ένας φορέας, ο οποίος θα εκφράζει όλες αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες απομακρύνθηκαν ή είναι άστεγες. Δε συμμετέχουν στα κοινά. Και αυτή η στάση τους έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη παράταξη σταδιακά να χάσει τις δυνάμεις της, και να φτάσει σε σημεία συρρίκνωσης και σε δημοσκοπικά μεγέθη που ουσιαστικά μετά βίας της επιτρέπουν ή θα της επιτρέψουν να επιβιώσει και να εισέλθει στη Βουλή.

Για τα περί διάσπασης τόνισε:

Δεν είναι διάσπαση. Όταν μια παράταξη ιστορική, η οποία συγκίνησε εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια Ελλήνων, ξαφνικά μπαίνει σε μία καθοδική πορεία, και κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να προβληματιστεί για τους λόγους που οδηγούν σ’ αυτή την καθοδική πορεία. Κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να πάρει μια πρωτοβουλία για να ενεργοποιήσει ξανά τον κόσμο αυτόν, που συγκινήθηκε και πίστεψε σ’ αυτή την παράταξη, νομίζω ότι έχουμε μία υποχρέωση. Αντί να σιωπούμε, να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα, για να βγει με ασφάλεια από την κρίση, χρειάζεται αποφασιστικότητα, χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες και δε βάζουν μπροστά το πολιτικό ή προσωπικό κόστος. Σήμερα η χώρα δεν έχει τέτοια ηγεσία. Γι’ αυτό και καθώς χαράζουμε τα πρώτα βήματα της μεταπελατειακής Ελλάδας, της Ελλάδας μετά τα προγράμματα. Πρέπει να κάνουμε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Για τα μνημόνια επέρριψε ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας:

Την Ελλάδα δεν την έβαλε στα μνημόνια ούτε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ούτε το ΠΑΣΟΚ του 2009. Την Ελλάδα την έβαλε στα μνημόνια η ανερμάτιστη διαχείριση των κυβερνήσεων της περιόδου 2004-2009, που πήρε την Ελλάδα του 2004 με χρέος 180 δισεκατομμυρίων και την οδήγησε σε ένα χρέος 300 δισεκατομμυρίων. Μια χώρα που είδε το κύρος της και την αξιοπιστία της στα Ευρωπαϊκά όργανα να χάνεται, γιατί τα στοιχεία που παρέδιδαν αναφορικά με τις δημοσιονομικές εκδόσεις της χώρας δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώθηκε και από έκθεση που συνέταξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αξιολογήσει το ρόλο της τρόικας στη χώρα. Όσοι λοιπόν σιωπούν, για τις ευθύνες αυτής της διακυβέρνησης, είναι συνένοχοι. Και συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, δηλαδή τι ήταν αυτό που μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση. Ότι η χώρα ήταν βαθιά χρεωμένη, και είχε και ένα τεράστιο έλλειμμα στο παραγωγικό της πρότυπο.

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου είπε τα εξής:

Απάντησε σήμερα ο κ. Παπανδρέου επί του προσωπικού. Είπε ότι «εγώ δεν κάνω τίποτε άλλο παρά μια ρήξη δημιουργική, μια ρήξη με το κομματικό κατεστημένο προκειμένου να απελευθερωθούν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να εργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου». Το έκανε ο πατέρας του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ήρθε σε ρήξη με το κομματικό κατεστημένο της Ένωσης Κέντρου και τώρα ο ίδιος σε συνεργασία με πολίτες οι οποίοι αισθανόντουσαν «άστεγοι», αισθανόντουσαν θυμωμένοι.  Να υπάρξει ένας νέος πολιτικός φορέας μέσα από τον οποίο αυτοί θα εκφραστούν. Ξεκινούμε μια νέα πορεία για τη χώρα για την ανασύνταξη των δυνάμεων του χώρου για να βγει με ασφάλεια η χώρα από αυτήν την κρίση στην οποία μας οδήγησαν οι πολιτικές του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 2000.

Η επόμενη μέρα και οι συνεργασίες:

Είναι ξεκάθαρο. Εμείς μιλάμε για ένα προοδευτικό πλαίσιο συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εμείς λέμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων, στη βάση συγκεκριμένων αξιών. Ποια είναι τα μεγάλα ζητούμενα αυτή τη στιγμή για τη χώρα; Πρώτον να βγάλουμε με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση. Δεύτερον να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική της βάση. Τρίτον να προστατεύσουμε και να εργαστούμε πρώτα για όλους αυτούς που υπέφεραν από την κρίση. Δε μπορεί η χώρα να έχει ένα εκατομμύριο ανέργους περισσότερους από αυτούς που είχε πριν από την κρίση και η αντιμετώπιση αυτή της μακροχρόνιας ανεργίας να μη γίνεται πρωταρχικός στόχος.

Το ιδεολογικό προφίλ του νέου κόμματος:

Εμείς εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ξέρετε η σοσιαλδημοκρατία έχει μια μεγάλη και πολύχρονη διαδρομή κυρίως στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν είχε αν θέλετε εκείνη την απήχηση που είχε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του ’90 είχε υποχωρήσει από πάγιες θέσεις κι αξίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί η σοσιαλδημοκρατία απροετοίμαστη.

Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή με ΝΔ;

Ήμασταν ξεκάθαροι. Μιλάμε για προοδευτικές συμμαχίες. Σ’ αυτές τις προοδευτικές συμμαχίες μπορούν να συμμετάσχουν αυτοί που αποδέχονται εκείνο το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα. Λέμε ξεκάθαρα ότι οι κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να έχουν ένα προοδευτικό πλαίσιο. Δε θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Δεν μπορούμε να είμαστε «ουραγός της δεξιάς» ούτε να επισφραγίζουμε συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές. Ούτε και να οπισθοχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, οι οποίες πρέπει να είναι και προοδευτικές και δημοκρατικές.

Οι προσδοκίες στις εκλογές:

Εμείς παρά το ξεκίνημα το καθυστερημένο, όπως περιγράψατε εσείς στην αρχή της συζήτησης έχουμε τις υψηλότερες δυνατές φιλοδοξίες. Δε θα βάλω ένα ταβάνι. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι αυτή η προσπάθεια φιλοδοξεί να εκφράσει όλους τους Έλληνες οι οποίοι αισθάνονται ότι ασπάζονται τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας και αυτή η δύναμη είναι πλειοψηφική και δικαιούται την καλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μέσα στην επόμενη Βουλή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ