ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΘΕΟΜΗΝΙΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι δυνατοί άνεμοι εμπόδισαν τη συγκέντρωση αιθαλομίχλης στη Λάρισα

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (2)Το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μπορεί να επανέλθει τις επόμενες ημέρες, φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα της κήρυξης Περιφερειακών Ενοτήτων ή Δήμων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η τον χαρακτηρισμό τους ως θεομηνιόπληκτων.  Για το ζήτημα αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να αποστείλει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οποιοδήποτε αίτημα Δήμου της Θεσσαλίας για κήρυξη του, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή για τον χαρακτηρισμό του ως θεομηνιόπληκτου. Οι Δήμοι πρέπει να αναφέρουν τις περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές και αφορούν είτε οδικό δίκτυο, είτε επιχειρήσεις, είτε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κατόπιν να συστήσουν μια επιτροπή, η οποία θα καταγράψει λεπτομερώς τις ζημιές, έτσι ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη διυπουργική απόφαση.  Σε ότι πάντως αφορά την εκμίσθωση μηχανημάτων με απευθείας ανάθεση σε περιόδους όπως αυτή που βιώσαμε με τον πρόσφατο χιονιά, αυτό έχει ήδη γίνει και από τους Δήμους, (προβλέπεται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο) αλλά και όπου χρειάστηκε από τις Περιφερειακές Ενότητες».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο ζήτημα της αιθαλομίχλης σημείωσε ότι στην Λάρισα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι μέσοι όροι είναι κάτω του ορίου επικινδυνότητας. Στον Βόλο τις δυο τελευταίες μέρες είναι πάνω από το όριο, με τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι αναμένονται για σήμερα και αύριο, δεν θα επιτρέψουν το σχηματισμό αιθαλομίχλης. Σε οποιαδήποτε πάντως περίπτωση, αν την Τετάρτη οι μετρήσεις είναι υψηλές, θα ληφθούν τα έκτακτα μέτρα, τα οποία ορίζονται από την νομοθεσία.

Σε ότι αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες ο ΕΛΓΑ μπορεί να προβεί σε εκτιμήσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ