ΝΕΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Ικανοποιημένη δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη στιγμή που χιλιάδες κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι βλέποντας μηδενικές καταθέσεις στους λογαριασμούς τους

5-1-2015 ΟΠΕΚΕΠΕΓια μια ακόμη φορά χιλιάδες κτηνοτρόφοι, παρά τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ περί καταβολή του 40% της εξισωτικής αποζημίωσης, είδαν τους λογαριασμούς να παραμένουν άδειοι ή στην καλύτερη περίπτωση να έχουν πιστωθεί ποσά που κυμαίνονται από 1 – 100 ευρώ, αφού όπως σημειώνουν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έλαβε υπόψη του δικαιολογητικά που έχουν υποβάλει ή δεν τους αναγνωρίζει βοσκοτόπους.

Και ενώ οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι δεν πήραν τα χρήματα που δικαιούνται το υπουργείο επιμένει στην άποψή του ότι όλα πήγαν καλά και ότι όσοι αγρότες διορθώσουν λάθη και παραλείψεις θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Μάλιστα με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ το υπουργείο εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Με εντολή του πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, στην Λάρισα στις 3/1/2015, πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Γρηγόρη Αποστολάκο, τον Αντιπρόεδρο Κυριάκο Μπαμπασίδη τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – Βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και το σύλλογο Αγελαδοτρόφων Κρεατοπαραγωγής Θεσσαλίας  με θέμα την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2014.

Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταβλήθηκε στις 31.12.2014 η πρώτη δόση του 40% της εξισωτικής αποζημίωσης του τρέχοντος έτους (2014), όπως  ανακοίνωσε και ο Υπουργός Γεώργιος Καρασμάνης, σε όλους τους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ανταποκρίθηκαν ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου..   Συγκεκριμένα:

Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2014 καταβλήθηκε  η πρώτη δόση   σε 53.956 δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή γίνεται 8 μήνες νωρίτερα από τις πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης  των προηγούμενων ετών και για τον λόγο αυτό το ΥΠΑΑΤ είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις ύψους 126 εκ. € που καλύπτει τις πληρωμές όλων των δικαιούχων. Όμως, ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων, (που αγγίζει τις 47.000), δεν έχει τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων ή τα στοιχεία των εισοδημάτων και απασχόλησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η πληρωμή τους.

Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των  δικαιούχων όπου τα δικαιολογητικά τους δεν εμφανίζουν προβλήματα, μέχρι οι υπόλοιποι δικαιούχοι να  τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους,  πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή προκαταβολής ΕΑ 2014. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναμένει τις επόμενες ημέρες τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά ώστε να ακολουθήσει και επόμενη συμπληρωματική πληρωμή με βάση τις πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί.

Με τις πληρωμές αυτές αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα που σχετιζόταν με το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκότοπους ενώ για πρώτη φορά οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση μέσα στο 2014 περιλαμβανομένων και της πληρωμής παλαιών εκκρεμοτήτων θα ξεπεράσει τα 190 εκ. €, ποσά σημαντικά για την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερώθηκαν για το σύνολο των πληρωμών ειδικότερα του Νομού Λαρίσης για το 2014, που ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 206.039.893 εκ. ευρώ. Άκρως ενδεικτικά οι πληρωμές αναφέρονται σε 139.193.421 εκατ. ευρώ για την ενιαία ενίσχυση 2014, σε 24.353.207 εκατ. ευρώ πρόσθετα ποσά βαμβακιού, 5.984.985 εκατ. ευρώ για την νιτρορύπανση, 5.893.350 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέων γεωργών, 3.374.700 εκατ. ευρώ εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, 1.877.481 εκατ. ευρώ δάσωση γαιών, βιολογική γεωργία 1.757.413 εκατ. ευρώ κτλ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ