Το περιοδικό και οι εκδόσεις ΘΡΑΚΑ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων παρουσιάζουν το Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου στο Μύλο του Παππά το λογοτεχνικό περιοδικό “Οροπέδιο” και συγκεκριμένα το 14ο τεύχος. Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος (ποιητής, μεταφραστής κι εκδότης του περιοδικού Οροπέδιο) θα μιλήσει για την ιστορία του περιοδικού
από το 2006 σε μια διαδραστική κουβέντα περί λογοτεχνικών περιοδικών την εποχή του διαδικτύου μαζί με τους ποιητές Σωτήρη Παστάκα και τον Αντώνη Ψάλτη.
Το Οροπέδιο εκδόθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006, στη Νεμούτα Φολόης Ολυμπίας, από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο. Σύμφωνα με το λογότυπό του είναι περιοδικό:Για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό.
Κεντρικό Θέμα του 14ου τεύχους του περιοδικού “Οροπέδιο”είναι η εργασία της Πόλυς Χατζημανωλάκη:
«Στον Πρόδρομο στον Ασέληνο, Τόποι και πάθη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».
Ένας ενιαίος τίτλος για δυο εντελώς διαφορετικού ύφους και πνεύματος κείμενα. Το πρώτο είναι ένα «Οδοιπορικό στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη», κείμενα και φωτογραφίες σε μορφή ημερολογιακής καταγραφής. Π
Το άλλο είναι ένα δοκίμιο για τα πάθη της Ταραντέλας (παλαιές τελετουργίες στη Νότια Ιταλία που σχετίζονται με το τσίμπημα της αράχνης) στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη. Μια ανθρωπολογική μελέτη και μια σκιαγράφηση των παθών και της συνθήκης των ηρωίδων του (στρίγγλες, χτυπημένες κλπ ) και της τυπολογίας των συμπεριφορών τους.
Στόχος η αναζήτηση επιβιώσεων του φαινομένου αυτού στην λογοτεχνική αφήγηση αλλά και σε παραδόσεις όπως η αιώρα (κούνια), η δαιμονοποίηση της αράχνης και η θεραπεία ψυχικά ασθενών στην Παναγιά την Κουνίστρα.
Ακόμη οι αναγνώστες μπορούν ν’ απολαύσουν τα ποιήματα των: Νιόβης, Νατάσας Καρακατσάνη, Σωτήρη Παστάκας Κούλας Ἀδαλόγλου: Ἔλυας Βερυκίου, Ἔλσας Κορνέτη, Χλόης Κουτσουμπέλη, Ελένης Κοφτερού, Γιάννη Σιδηροκαστρίτη.
Ποίηση των γειτόνων: Saşa Pană, Πιὲρ Πάολο Παζολίνι
Ποίηση των φίλων: Else Lasker Schuller, Leah Goldberg, Vladimir Vysotsky, Σεργκέι Γιεσένιν
Επίσης ένα σπάνιο ντοκουμέντο: Σπύρος Ν. Παππάς: Ένα πρώιμο, ανέκδοτο πεζοτράγουδο του Θεόδωρου Ντόρρου: «Χωρίς Πατέρα» (1924).
Και πολλά άλλα κείμενα, κριτικές και αφιερώματα.
Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στα περίπτερα της Θεσσαλονίκης και σ’ όλα τα κατά τόπους πρακτορεία του πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ, σε όλες τις επαρχιακές πόλεις.