LIBERATION: ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΔΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

liberation-syrizaΕκτενές αφιέρωμα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας (τον αρχηγό του «αδελφού» κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία) έκανε η γαλλική εφημερίδα «Liberation» στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Συγκεκριμένα, η ευρείας κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα, στο πρωτοσέλιδό της φιλοξένησε τη φωτογραφία των δύο αρχηγών των κομμάτων της αριστεράς που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με τον τίτλο: «Ευρωπαϊκός Νότος: Η άνοιξη της κόκκινης αριστεράς» και τον υπότιτλο: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Ποδέμος στην Ισπανία οι εναλλακτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κερδίσουν τις προσεχείς εκλογές, προς μεγάλη θλίψη των Βρυξελλών».

Στο δισέλιδο ρεπορτάζ το οποίο φιλοξενεί η εφημερίδα, αναφέρεται ότι «ένα φάντασμα (πλανάται) πάνω από την Ευρώπη», καθώς Ελλάδα και Ισπανία φλερτάρουν με μια αριστερή διακυβέρνηση. Οπως αναφέρεται στη γαλλική εφημερίδα, «στάση αναμονής κρατούν μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην ανάπτυξη κινημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και την Ισπανία».

Συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Liberation τον χαρακτηρίζει ως τον «πρωτοπόρο της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς» και τονίζει πως μια ενδεχόμενη «νίκη του κινήματος του Αλέξη Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα μπορούσε να ξαναμοιράσει τα χαρτιά της τράπουλας στη χώρα, αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ».

Για κάποιους νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης, για άλλους η πιο τρελή ελπίδα

«Για κάποιους» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, «αυτό θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης, για άλλους η πιο τρελή ελπίδα: η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, έχει ήδη προκαλέσει πάθη και εκτός των συνόρων της χώρας. Μια απλή ματιά στα κοινωνικά δίκτυα από τις Βρυξέλλες μέχρι και Βερολίνο και από το Παρίσι μέχρι τη Μαδρίτη, (μας) επιτρέπει να μετρήσουμε την ακραία πόλωση που προκαλεί εδώ και αρκετές ημέρες μια ενδεχόμενη νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα».

Οσο για την επιρροή που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και Ποδέμος σε Ελλάδα και Ισπανία, η Liberation κάνει λόγο για επέλαση των κομμάτων της αριστεράς στον ευρωπαϊκό νότο, τόσο ισχυρή που παρομοιάζεται με «καταιγίδα του Νότου που απειλεί τη Γερμανία».

Ωστόσο, αν και στο εκτενές ρεπορτάζ επισημαίνεται ξανά και ξανά η ανησυχία που έχει προκληθεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, τονίζεται παράλληλα πως και ο Τσίπρας και ο Ιγκλέσιας έχουν πλέον κατηγορηματικά ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμούν έξοδο από την ευρωζώνη και δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες μη αποπληρωμής χρεών των χωρών τους.

 

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ