2.3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο Θ.ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ntin11Το ποσό των  2.339.470,20 ευρώ για την αποπληρωμή  οφειλών  του Δήμου Κιλελέρ κατάφερε να εξασφαλίσει ο δήμαρχος  Θανάσης Νασιακόπουλος από το υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από συντονισμένες και συγκεκριμένες ενέργειες.

Πρόκειται για την επιχορήγηση που  δόθηκε  από τον κρατικό προϋπολογισμό την άνοιξη του 2013 στην πλειονότητα των δήμων την χώρας και αφορούσε την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους. Ο Δήμος Κιλελέρ ήταν ανάμεσα  στους δήμους που του εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 2.743.287  ευρώ η  οποία  όμως  λόγω της αδιαφορίας και της αδράνειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής  παρέμενε ανενεργή για μήνες  με κίνδυνο να χαθεί οριστικά.

Πιο αναλυτικά το υπουργείο Εσωτερικών  στις 16 Μαρτίου του 2012 με έγγραφο  που απέστειλε στους  Δήμους  τους καλούσε να ενταχθούν στη ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους με έκτακτη χρηματοδότηση. Το δημοτικό συμβούλιο Κιλελέρ στις 20 Μαρτίου 2012 έλαβε ομόφωνη απόφαση προκειμένου να συμμετάσχει στη ρύθμιση και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο τέως δήμαρχος Ρίζος Κομήτσας, υπέγραψε στις 10 Ιανουαρίου του 2013 τη σύμβαση του δήμου Κιλελέρ με το υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση.

Στις 2  Απριλίου του 2013 ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφει ο τότε Υπουργός Ε. Στυλιανίδης, με  τα ποσά χρηματοδότησης σε σειρά δήμων της χώρας μέσα στους οποίους  βρισκόταν και ο Δήμος Κιλελέρ για τον οποίο προβλεπόταν το ποσό των 2.743.287  ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Ο ΚΟΜΗΤΣΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Είναι γεγονός ότι ο τότε δήμαρχος Κιλελέρ μέχρι εκείνη τη στιγμή δε γνώριζε αν τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν από τις επιχορηγήσεις των Δήμων ή όχι. Προφανώς γι αυτό στις 25 Απριλίου 2013 με προσωπική του απόφαση και χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από  το Υπουργείο Εσωτερικών να εξαιρεθεί ο Δήμος Κιλελέρ από την επιχορήγηση των 2.743.287 Ευρώ.

Μετά από δύο μήνες, στο τέλος Ιουνίου του 2013,  το υπουργείο Εσωτερικών σταματά την παρακράτηση από τις επιχορηγήσεις που ερχόταν στους Δήμους και καθιστά σαφές ότι η επιχορήγηση των ληξιπροθέσμων δεν θα παρακρατηθεί από καμία επιχορήγηση των Δήμων. Άρα οι Δήμοι επωφελούνται μόνο με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Γιατί ο κ. Κομήτσας μετά από αυτήν την εξέλιξη δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ξανά , από τον Ιούνιο του 2013 έως τα τέλη Αυγούστου του 2014, για την τύχη της συγκεκριμένης επιχορήγησης η οποία θα έδινε, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για το Δήμο, οριστική λύση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και θα μείωνε ουσιαστικά το χρέος του; Γιατί δεν επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερωθεί;

Γιατί εξόφλησε με ιδίους πόρους οφειλές ύψους περίπου 500.000 ευρώ, επιβαρύνοντας επιπλέον τα οικονομικά του Δήμου ενώ θα μπορούσε να κάνει χρήση αυτής της ευνοϊκότατης ρύθμισης;  Δεν παραδειγματίστηκε από τους υπολοίπους συναδέλφους του που το ίδιο διάστημα εξοφλούσαν χρέη εκατομμυρίων ευρώ με την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα;

Πως ονομάζεται αυτό κ. Κομήτσα, αδιαφορία, άγνοια ή κακή διαχείριση; Πως είναι δυνατόν ένας τόσο «έμπειρος» αυτοδιοικητικός, ένας άνθρωπος με θητεία πολλών δεκαετιών πίσω του να έκανε ένα τόσο σοβαρό λάθος;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ

Σε αντίθεση ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος με την ανάληψη των καθηκόντων του ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα των ληξιπρόθεσμων και μετά από επανειλημμένες οχλήσεις και συναντήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και με τον ίδιο τον τότε υπουργό κ. Αργύρη Ντινόπουλο διαπίστωσε έκπληκτος ότι τα χρήματα υπήρχαν αλλά   παρέμεναν αδιάθετα στο Υπουργείο Εσωτερικών λόγω της μονομερούς απόφασης του κ. Κομήτσα.

Παράλληλα ενημερώθηκε ότι ελλόχευε ο  κίνδυνος να χαθεί το ποσό καθώς η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών εγγράφων ήταν η Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014.  Με ταχύτατες ενέργειες  από την πλευρά του δημάρχου και σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Κιλελέρ αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών (τους οποίους ο Δήμαρχος ευχαριστεί δημόσια για τη συνεργασία τους) και με την αμέριστη συμπαράσταση του τέως υπουργού Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου ακυρώθηκε η μονομερής απόφαση και ενεργοποιήθηκαν τα χρήματα υπέρ του Δήμου Κιλελέρ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος  μετά τη καταληκτική συνάντηση με τον τέως Υπουργό στις 29 Δεκεμβρίου 2014 διαβεβαιώνει τους πολίτες του Δήμου Κιλελέρ ότι το ποσό των 2.339.470,20 ευρώ είναι ήδη στο ταμείο του Δήμου   και με αυτό το ποσό μπορούν να εξοφληθούν  τα 1.747.000  ευρώ του  δανείου που είχε συνάψει ο κ. Κομήτσας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.  Οι 280.147,75 ευρώ επιστρέφουν στο Δήμο για τις κατασχέσεις που είχε πληρώσει ο Δήμος από τρίτους και με το υπόλοιπο ποσό των 312.322,45 εξοφλούνται ληξιπρόθεσμα του Δήμου προς τρίτους. Αναλυτικά τα ποσά και η χρήση τους στον παρακάτω πίνακα:

ΔΑΝΕΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ  ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ 1.747.000,00
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ  ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ     280.147,75
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ     312.322,45
ΣΥΝΟΛΟ 2.339.470,20

Η ολιγωρία όμως της προηγούμενης δημοτικής αρχής στοίχισε στο Δήμο 403.816,80 ευρώ καθώς η επιχορήγηση, αντί για 2.743.287 ευρώ τελικά διαμορφώθηκε στα 2.339.470,20 ευρώ, ποσό που παρ ‘ ολίγο κι αυτό  να χαθεί οριστικά για τον Δήμο Κιλελέρ αν δεν γινόταν οι ενέργειες του Δημάρχου.

Με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στους πολίτες του Δήμου Κιλελέρ δηλώνουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2014 άρα καθίσταται σαφές ότι την ύστατη στιγμή δηλαδή στις 29 Δεκεμβρίου 2014 η νέα δημοτική αρχή κατάφερε και κατατέθηκαν τα χρήματα στο  λογαριασμό του Δήμου Κιλελέρ.

Οι πολίτες του  Δήμου θεωρούν αναγκαίο, έστω και τώρα, να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον κ. Κομήτσα γιατί  δεν έκανε τις ενέργειες που έπρεπε για την εκταμίευση  ενός τόσο μεγάλου ποσού σε μια εποχή ιδιαίτερα δυσχερή για τα οικονομικά του Δήμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ