Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ 6 ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΒΕΝ1Την αναγκαιότητα να συνεχιστεί μια υπεύθυνη πολιτική στη χώρα με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τόνισε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν έξι σημεία που θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να εγγυηθεί και τα οποία θέτουν το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Αυτά τα έξι σημεία είναι:

  • Το πρώτο σημείο είναι η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεν υπάρχουν δεύτερες εκλογές. Χρειάζεται συστράτευση, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
  • Το δεύτερο είναι η οικονομική σταθερότητα. Όχι ψευτομαγκιές, όχι περιττές λεβεντιές, όχι μεγάλα και εύκολα λόγια. Έξω από το χορό όλοι ξέρουν πολλά τραγούδια. Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Γιατί αν κάνεις λάθος σου σκάει η χώρα στα χέρια. Όχι χρεοκοπία, όχι πιστωτικό γεγονός, δεν καταστρέφουμε τις θυσίες, δεν οδηγούμε τη χώρα σε αδιέξοδο, δεν την κρεμάμε στα μανταλάκια, ολοκληρώνουμε τη διαπραγμάτευση, αλλάζουμε σελίδα και μετά ανοίγουμε τα άλλα κεφάλαια. Δεν υπάρχει δυνατότητα δεύτερων εκλογών. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αυτά για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όλα τα άλλα, οι προληπτικές γραμμές ,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σημαντικά αλλά είναι μικρά. Το βαρύ πυροβολικό είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όταν έρχονταν τα αεροπλάνα με τα λεφτά, με τα τυπωμένα ευρώ, έφτασε μέρα που χρειαζόταν 150 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις και το βιός των Ελλήνων τον ιδρώτα τους.
  • ΒΕΝ2Το τρίτο σημείο είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η μακροπρόθεσμη και όσο γίνεται βαθύτερη βιωσιμότητα του χρέους που είναι βιώσιμο τεχνικά αλλά έχουμε ήδη αποφάσεις και δεσμεύσεις των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι και για άλλες αλλαγές που τελικά συνιστούν περισσότερο κούρεμα έτσι ώστε να ανακουφιστούμε ακόμη περισσότερο δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στο πλεόνασμα που έχουμε κατακτήσει. Αλλά όχι με ευρεσιτεχνίες, όχι με ερασιτεχνισμούς, όχι με αντιφάσεις. Με ολοκληρωμένη πολιτική, που την έχουμε ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό διασφαλίσει από το 2012 γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις των εταίρων μας.
  • Το τέταρτο σημείο είναι η θεσμική σταθερότητα. Γιατί η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι απλό πράγμα, ο ρεβανισμός, ο μικροκομματισμός δεν έχει θέση. Χρειάζεται συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και από τη δεύτερη Βουλή που μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο μονοκομματικό και συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή στον εκλογικό νόμο γιατί αν είχε συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία και είχαμε καταργήσει το bonus τώρα όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα για τις συνεργασίες και τη συναίνεση. Δεν θα είχε σημασία τόσο πολύ το ποιος είναι πρώτος σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχει σημασία γιατί παίρνει 50 έδρες παραπάνω ακόμη και με μια ψήφο διαφορά, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα.
  • ΒΕΝ3Το πέμπτο σημείο είναι η εθνική σταθερότητα. Είμαι Υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκα χτες να καταγγείλω την τουρκική συμπεριφορά στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επαναδραστηριοποίηση του Μπαρμπαρός. Στην περιοχή μας υπάρχουν άπειρες κρίσεις από τη Γάζα μέχρι την Αίγυπτο, από την Αίγυπτο μέχρι το Λίβανο, από το Λίβανο μέχρι τη Λιβύη, από τη Λιβύη μέχρι την Τυνησία, αλλά και Ρωσία, Ουκρανία  Γεωργία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία. Επειδή δεν μιλάμε πολύ κάποιοι νομίζουν ότι δεν έχουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Γιατί σημασία έχει να είσαι αποτελεσματικός, να μην ανοίγεις κρίσεις αλλά να αποφεύγεις κρίσεις προστατεύοντας την εθνική κυριαρχία.
  • Και το έκτο σημείο ,το κορυφαίο, είναι ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης. Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για τη χώρα ,να ξαναβρούμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αλλά πώς θα γίνει αυτό; Θέλει σταθερό περιβάλλον, δημοσιονομικό, μακροοικονομικό, ευρωπαϊκό. Μετά οι Έλληνες κάνουν θαύματα ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, από τον αγροτικό τομέα, από τη γη.

«Αλλά για να γίνουν αυτά πρέπει να έχουμε Κυβέρνηση. Για να γίνουν αυτά πρέπει να έχουμε σταθερότητα. Για να γίνουν αυτά πρέπει να έχουμε ηρεμία, για να γίνουν αυτά πρέπει να έχουμε εθνική στρατηγική. Υπάρχει ο μικρός διπολισμός, η τυφλή πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει σημασία και το ποιος θα είναι πρώτος, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει ποιος θα πάρει την τρίτη εντολή και θα είναι ο εγγυητής και ο θεματοφύλακας κι αυτός μπορεί να είναι μόνον το ΠΑΣΟΚ, μόνον η Δημοκρατική Παράταξη.

Βεβαίως υπάρχουν κι άλλοι που διεκδικούν τη θέση αυτή, βεβαίως θα μπορούσε να είναι ο κ. Καμμένος τον οποίον κάποιοι προτιμούν ως εταίρο, θα μπορούσε να πάρει την τρίτη εντολή ο κ. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής.

Υπάρχει και η νέα ΔΗΜΑΡ, γιατί ζήσαμε την προηγούμενη την παλιά, η οποία είναι και λίγο παλιά ΔΗΜΑΡ και λίγο εθνικιστική και λίγο νεοφιλελεύθερη, από όλα. Είναι κι αυτή μια εκδοχή απολιτίκ, το νέο για το νέο, το καινούριο για το καινούριο, είναι κι αυτό μια εκδοχή, αλλά όποιος πάρει το αναμμένο κάρβουνο να ξέρει ότι πρέπει να το διαχειριστεί χωρίς να κάψει τη χώρα.

Γιατί τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας και ο ελληνικός λαός κάνει τις επιλογές του, με περίσκεψη. Δε βλέπω βεβαιότητες, δε βλέπω ρεύματα, δε βλέπω εύκολες οριστικές αποφάσεις κι αυτό το θεωρώ καλό, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η περίσκεψη τόσο πιο κοντά στην αλήθεια μπορούμε να φτάσουμε.

Εάν ανοίξουμε αυτή την πόρτα ,οι δικές μας ιδέες, οι δικές μας θέσεις, οι δικές μας προτάσεις φτάνουν ξανά στην κοινωνία ,στο λαό ,στην κοινωνική μας βάση. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής μας βάσης έφυγε από μας και πήγε αλλού περιμένοντας να ξαναβρεί αυτά που είχε χάρη στις δικές μας πολιτικές.

Καταγγέλλουν τη μεταπολίτευση ως φαύλη, αλλά θέλουν να γυρίσουμε στις χειρότερες πλευρές αυτής της φαύλης μεταπολίτευσης ,να βρεθεί ένας χαμένος παράδεισος. Δεν υπάρχει αυτό, η απογοήτευση θα είναι πολύ μεγάλη ,αν κάποιοι περιμένουν αυτό.

Κάποιοι πίστευαν στην Κύπρο ότι υπάρχει σχέδιο βήτα και απέρριψαν το σχέδιο άλφα κι ήρθε το χειρότερο σχέδιο βήτα. Νομίζω ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία όλων των κρατών-μελών και ιδίως των αδελφών μας, την Κύπρο.

Γι΄ αυτό έχει σημασία να πούμε το λόγο μας οργανωμένα, το πρόγραμμά μας, γιατί εμείς δεν είμαστε εγγυητές μόνο μιας διαπραγμάτευσης, είμαστε εγγυητές ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, ενός σύγχρονου κανονικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης, μιας αγοράς που λειτουργεί χωρίς προνόμια και χωρίς αγκυλώσεις.

Μιας οικονομίας που επενδύει, αναπτύσσεται, δίνει δουλειές. Ενός κοινωνικού κράτους που ξεπερνάει τη δημοσιονομική κρίση του και τη δημογραφική του κρίση και εγγυάται μακροχρόνια και το σύστημα υγείας, αλλά και τις συντάξεις.

Κι έτσι αποκτά νόημα και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος, η διαφάνεια, οι ριζοσπαστικές τομές. Όχι να μιλάμε για τους θεσμούς επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε επί της ουσίας. Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία το πολιτικό σύστημα, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να λειτουργεί η οικονομία και να βρίσκουν δουλειά τα παιδιά.

Αυτός είναι ένας μεγάλος αγώνας, ένας μεγάλος στόχος. Από αυτόν τον στόχο δε θα μας αποσπάσει την προσοχή κανείς. Κανείς δε θα μας βάλει σε μία σήμερα εσωστρεφή συζήτηση, γιατί η θέση  του ΠΑΣΟΚ ,της Δημοκρατικής Παράταξης -έτσι το θέλησαν όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες που την εκπροσώπησαν, έτσι το θέλησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου-ανεβαίνει μαζί με το έθνος.

Και όταν το έθνος δεν ακούει τι της λέει η Δημοκρατική Παράταξη, δυστυχώς ιστορικά μπαίνει σε περιπέτειες. Όχι ότι οι άλλες παρατάξεις έχουν μικρότερο πατριωτισμό, όχι. Αγαπούν τον τόπο, θέλουν το καλύτερο, αλλά πρέπει και να μπορείς, πρέπει να έχεις τις προδιαγραφές τις ιστορικές, τις αξιακές, τις ιδεολογικές, τις πολιτικές.

Ο αγώνας που δίνουμε έχει τεράστια σημασία για την πατρίδα και την παράταξη. Ξεπερνούμε τις δυσκολίες, το βλέπω και σήμερα αυτό εδώ. Ακούτε με προσοχή και αυτά τα επιχειρήματα που σήμερα συζητάμε είναι επιχειρήματα που πρέπει να φτάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.

Το ΠΑΣΟΚ χάρη σε σας, χάρη στα ισχυρά ανανεωμένα ψηφοδέλτιά μας, χάρη στα στελέχη μας που με αξιοπρέπεια και υπηρηφάνεια μιλούν στο όνομα της παράταξης, θα είναι ο φορέας της τρίτης εντολής, θα είναι ο εγγυητής και ο θεματοφύλακας για την ασφαλή πορεία της χώρας.

Πάμε να καταγράψουμε μία ιστορική νίκη στις 25 Ιανουαρίου και εσείς είστε αυτοί που θα εγγυηθείτε το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης ως εγγυητή της εθνικής προοπτικής», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ