Η ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΦΩΝΑΖΕΙ «OΧΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ, NΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Πάνω από 1 εκατομμύριο λαός και 50 ηγέτες του κόσμου στην μεγάλη πορεία για τη Δημοκρατία

παρισι1Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες, δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο -μεταξύ τους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος- δίνουν το «παρών» στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Παρίσι που μετατρέπεται σε παγκόσμια πρωτεύουσα υψώνοντας δυνατή φωνή κατά της τρομοκρατίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo.

Η Πορεία Ενότητας ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή από την Πλατεία της Δημοκρατίας και θα καταλήξει στην Place de la Nation. Το Σάββατο, στις κινητοποιήσεις σε όλη την Γαλλία είχαν υψώσει φωνή κατά της τρομοκρατίας 700.000 άτομα.

Περισσότεροι από 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δίνουν το «παρών» στην πορεία δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ. Ανάμεσά τους οι Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι, Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι, Σαρλ Μισέλ, Χέλεν-Τόρινγκ Σμιτ, καθώς και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή περιστοιχιζόμενος από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -με την Άνγκελα Μέρκελ στα αριστερά και τον πρόεδρο του Μαλί στα δεξιά του. Στην ίδια σειρά περπατούν μαζί σε απόσταση λίγων μέτρων οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς.

Στην πορεία βρίσκονται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετέχει επίσης αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Το «παρών» δίνουν ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά. Παρόντες ακόμη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Στην Πλατεία Δημοκρατίας κυριαρχούν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, δίπλα στα πλακάτ για το Charlie Hebdo βρίσκονταν και συνθήματα εναντίον του κινδύνου ενίσχυσης της ισλαμοφοβίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες, καθώς και τον προκάτοχό του στην προεδρία και νυν ηγέτη της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί.

«Για πολλά ακόμη χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή των τζιχαντιστών» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Παρίσι επισημαίνοντας ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια «απειλή του φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε το Παρίσι.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους.

Σε πορεία στη νότια Γαλλία, στην Μποκέρ, βρίσκεται εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, «εξόριστη» από τη διαδήλωση στο Παρίσι ώστε να μην πάρει ξενοφοβικό χαρακτήρα.

tovima.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ