ΔΩΡΕΆΝ ΜΑΘΉΜΑΤΑ TAICHI ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙ – STRESS ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

4-happy_camper-4Δωρεάν μαθήματα taichi και qigong από το Σάββατο 17 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο από 17.00-19.00 για όσους Λαρισαίους ενδιαφέρονται, διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την I-Ching Foundation Europe(διεθνής πρωτοβουλία για τη διάδοση των τεχνών αυτών).

Στόχος είναι να φωτιστούν όλες οι πλευρές του taichi: φιλοσοφία, αυτοάμυνα, διαλογισμός, μέσω της διατήρησης της σωματικής υγείας και της ψυχικής  ισορροπίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε απλές  τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες συνοδεύουν απαραίτητα την εξάσκηση στο taichi. Οι τεχνικές αυτές, κατά γενική ομολογία όσων τις γνωρίζουν, αποτελούν ένα πολύ καλό βοήθημα ενάντια στο άγχος της καθημερινότητας, το οποίο συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη.

Τα μαθήματα αρχίζουν το Σάββατο 17 Ιανουαρίου ώρα 17.00 και είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να επικοινωνήσουν με την εισηγήτρια κ. Ελένη Μπούμπουλη, για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6946302295.

Επίσης, πληροφορίες μπορούν να βρουν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

www.i-ching-foundation.eu

 

Τι είναι το taichi:

Μία αρκετά περιεκτική και σύντομη απάντηση θα ήταν: «Αρχαία πολεμική και θεραπευτική τέχνη, βασισμένη στις αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας».

Αντίθετα, όμως, από την εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι για τον όρο: «πολεμική τέχνη», τα χαρακτηριστικά της Τέχνης αυτής είναι χαλάρωση,  εναρμόνιση αναπνοής- κίνησης,  φυσιολογική ταχύτητα και  συγκέντρωση σ’ αυτό που κάνουμε.

Με συστηματική και συνεπή εξάσκηση το Τάι Τσι μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας, ενώ μπορεί να προσφέρει πολλά στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών σύγχρονων ασθενειών που οφείλονται στο στρες και τους γρήγορους ρυθμούς τους οποίους αναγκαζόμαστε συχνά να ακολουθούμε.

Χωρίς, βεβαίως, να μπορεί να υποκαταστήσει οποιαδήποτε ιατρική θεραπευτική αγωγή,μας βοηθά να παίρνουμε ενεργά μέρος στη διαδικασία βελτίωσης της ψυχοσωματικής μας υγείας, με το να βαθαίνει την κατανόησή μας σχετικά με το σώμα μας και τις λειτουργίες του.

 

Ποιοι μπορούν να ασχοληθούν:

Πρακτικά, μπορεί ο καθένας.

Όταν βέβαια πρόκειται για μικρά παιδιά, τα οποία προτιμούν να εκτονώνονται με πιο δυναμικές κινήσεις, το πρόγραμμα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο.

Όσο για τους αρκετά ηλικιωμένους, ή εκείνους που η φυσική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα, μπορούν να ωφεληθούν πολύ από τις στατικές ασκήσεις qigong σε ύπτια ή καθιστή θέση, οι οποίες συνοδεύουν απαραίτητα την εκπαίδευση στο taichi.

 

Ποια τα οφέλη από τη συγκεκριμένη άσκηση:

Κλινικές έρευνες στην Κίνα, αλλά και σε χώρες της Δύσης, έχουν δείξει ότι οι Τέχνες taichiκαι qigong  έχουν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην υγεία του οργανισμού σαν σύνολο, από τα εσωτερικά όργανα μέχρι τις αρθρώσεις και το κυκλοφορικό σύστημα,

καθώς και την πνευματική και ψυχική ισορροπία.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη Γερμανία το κρατικό σύστημα υγείας δικαιολογεί δαπάνες των ασφαλισμένων για συνεδρίες και μαθήματα τέτοιου είδους.

Εξ άλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το Τάι Τσι, σαν σύστημα αυτοάμυνας, μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση της αυτοπεποίθησής μας, με το να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε σωστά τις ικανότητές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν όλα αυτά ισχύουν, είναι να δοκιμάσει. Με ανοιχτή διάθεση, αλλά και κριτικό πνεύμα που δεν απορρίπτει εξαρχής αλλά ούτε και δέχεται αβασάνιστα τα πάντα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ