Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΒΖ!!!

εβζπλατυΣε δέσμευση ολόκληρης σχεδόν της ποσότητας ζάχαρης (49.000 από τους 56.000 τόνους) που βρίσκεται στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να χορηγήσει δάνειο στη βιομηχανία. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτρέψει τη σφράγιση των σιλό και των αποθηκών όπου μέσα βρίσκεται η ποσότητα της ζάχαρης που είναι προς δέσμευση.

Το ποσό της δανειοδότησης της ΕΒΖ από την τράπεζα Πειραιώς φτάνει περίπου τα 11 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αποπληρώσει η εταιρία μέρος των χρημάτων που οφείλει στους καλλιεργητές για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν φέτος.

Τα χρήματα ωστόσο αυτά αντιστοιχούν μόλις στο 60% των οφειλομένων προς τους τευτλοπαραγωγούς, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο 40% που έχουν να λαμβάνουν οι καλλιεργητές.

«Αν δεσμεύτούν αυτές οι ποσότητες ζάχαρης, δεν υπάρχει αύριο για την εταιρία», αναφέρει σε δηλώσεις του στο alterthess.gr ο Χριστόδουλος Βαρκάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στην ΕΒΖ.

Δεδομένου πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Πειραιώς για τη νέα χρονιά και η μερική χρηματοδότηση του εγχειρήματος αφορά την αποπληρωμή μέρους της οφειλής προς τους καλλιεργητές, η δέσμευση της ζάχαρης θα καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία της εταιρίας από εδώ και πέρα. Κι αυτό γιατί, αν δεσμευτούν οι ποσότητες αυτές, τι θα πουλήσει η εταιρία για να αποπληρώσει τα υπόλοιπα οφειλόμενα προς τους καλλιεργητές, τις υποχρεώσεις της απέναντι σε προμηθευτές αλλά και τη μισθοδοσία των εργαζομένων; Να σημειωθεί πως ουσιαστικά η δέσμευση της συγκεκριμένης ποσότητας ζάχαρης σημαίνει πως τα χρήματα από την πώλησή της θα καταλήγουν στα ταμεία της Πειραιώς.

Από την πλευρά της η ΕΒΖ δεν έχει δώσει καμία σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και την τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζομένους, υπάρχει αυστηρή εντολή τα 11 εκατομμύρια ευρώ περίπου που δίνονται από την Τράπεζα Πειραιώς στην ΕΒΖ με την μορφή της δανειοδότησης να πάνε στους παραγωγούς. «Αυτό σημαίνει πως είναι πολιτικός -και μόνο- δάκτυλος από πίσω εν όψει των εκλογών», σχολιάζει για το θέμα ο κ. Βαρκάκης, προσθέτοντας πως «είναι καθαρά ψηφοθηρικός ο χαρακτήρας αυτού που γίνεται προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα των αγροτών».

Τα πάντα στον αέρα

Προς το παρόν, οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για την καμπάνια του 2014 και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί οριστική λύση για τους 20.000 τόνους τεύτλων που έμειναν ασυγκόμιστοι στα χωράφια λόγω κακοκαιρίας. Επίσης, δεν υπάρχει καμία δέσμευση από πλευράς της ΕΒΖ σχετικά με τη μισθοδοσία των εργαζομένων από τον επόμενο μήνα. Να σημειωθεί πως η μισθοδοσία του Ιανουαρίου καταβλήθηκε με καθυστέρηση στους εργαζομένους στις 9/1, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Λάμπρο Χαραλάμπους να μην είναι σε θέση να εγγυηθεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Σε αναβρασμό για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ»

«Οι περιπέτειες των εργαζομένων της ΕΒΖ δεν έχουν τελειωμό», αναφέρει σε δήλωσή της για τις παραπάνω εξελίξεις η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, υποψήφια βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κοροϊδία από πλευράς ΕΒΖ. «Είναι εμφανές ότι η διοίκηση από τη μία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και από την άλλη να τους στρέψει κατά των τευτλοκαλλιεργητών, εφαρμόζοντας το «διαίρει και βασίλευε»», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

«Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συστηματικά απαξιώσει με ποικίλους τρόπους τα τελευταία χρόνια την παραγωγή και τη βιομηχανία ζάχαρης, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο εργαζόμενους, παραγωγούς και τοπικές κοινωνίες. Κορυφαία πράξη σε αυτή τη διαδικασία ήταν και το ξεπούλημα της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, βλέποντας σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απόφασης», αναφέρει η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.

«Η ΕΒΖ θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα», προσθέτει τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επαναλειτουργία των εργοστασίων και την εγχώρια ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα και κατά τόπους όπου θα καλλιεργηθεί αλλά και στην εθνική οικονομία.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως «όποιος κάνει βεβιασμένες κινήσεις και μας φέρει μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα για τη βιομηχανία, 10 ημέρες πριν τις εκλογές, θα πρέπει να αναλάβει και τις όποιες ευθύνες. Ο παραγωγικός κόσμος της χώρας γνωρίζει πλέον πολύ καλά ποιοι τον έχουν κάνει επαίτη και θα δώσει την απάντησή του στις 25 του Γενάρη!».

Ε.Χ. – left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ