Η ΚΕΔΕ ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΕΙ ΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ “ΚΟΨΙΜΟ” ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩΒαρύτατες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά του υπουργείου Ανάπτυξης, διατυπώθηκαν στη διάρκεια του συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με αφορμή την απένταξη έργων των δήμων από τα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΤΩΝ ΟΤΑ».

Προσφάτως, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αποφασίσει την απένταξη 81 έργων (ανάμεσά τους και τα έργα Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου και Γυμναστηρίου Νίκαιας με προϋπολογισμό 358.000 € και ∆ράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας στο 1ο Γυμνάσιο Ελλασόνας και στο ∆ημοτικό σχολείο Καρυάς προϋπολογισμού 399.861 €) «δεν παρουσιάζουν πρόοδο σύμφωνα με τις κύριες συμβάσεις», όπως αναφερόταν. Σύμφωνα με δημάρχους της πλειοψηφούσας παράταξης και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κόπηκαν έργα με απόλυτη ωριμότητα που θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2015. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες που διατυπώθηκαν, τα έργα κόπηκαν με παντελή αδιαφανή κριτήρια, τη στιγμή που σε άλλους δήμους η υλοποίησή τους συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

Μάλιστα έγινε λόγος για τεχνικές καθυστερήσεις υπαλλήλων και γραφειοκρατών των υπουργείων που επέλεγαν τελικά την τεχνική διευκόλυνση έργων ανάλογα με το ποιος ήταν ο μελετητής, καθώς και για εξευτελιστική συμπεριφορά υπαλλήλων προς τους δημάρχους.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καταγγέλλει την απένταξη τριάντα εννέα έργων των δήμων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», παρά τις αντίθετες πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη συνάντηση με την ΚΕΔΕ ότι τα συγκεκριμένα  έργα των δήμων δεν θα απενταχθούν, ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχισή τους καθώς επίσης  ότι σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πιστώσεις ύψους 52 εκ. ευρώ.

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση αλλά και κόστος.

Υπενθυμίζει δε, ότι για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος δεν ευθύνονται οι δήμοι αλλά οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλλαν οι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση επανένταξη των έργων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης ζητά στη νέα  στη νέα Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση του προγράμματος να γίνει εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και όχι από το ΚΑΠΕ.

 

aftodioikisi.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com