Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ανακοίνωση της παράταξης Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λάρισας

εκκινησηΤα πέντε χρόνια, που ασκείται η μνημονιακή πολιτική της σκληρής λιτότητας και των περικοπών, η εκπαίδευση έχει δεχθεί καίρια πλήγματα. Οι επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής για τη νέα γενιά, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, πολλαπλασιάζονται.

Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία συνεχίζονται και θα οδηγήσουν στο τραγικά χαμηλό ποσοστό του 1,9% επί του ΑΕΠ (όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,5%), όπως προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για το 2018. Μια σειρά μέτρων δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη μάθηση των παιδιών.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, τη δημιουργία βαρυφορτωμένων τμημάτων με 30 παιδιά στην τάξη, την υποβάθμιση ή κατάργηση βασικών δομών και υπηρεσιών, όπως ενισχυτική διδασκαλία και διδακτική στήριξη, σχολικές βιβλιοθήκες, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρα Συμβουλευτικής–Προσανατολισμού και ψυχολογικής στήριξης κ.λπ. Αποκορύφωμα, η κατάργηση 50 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης πριν δύο χρόνια.

Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η δημοκρατία και η συλλογικότητα στο χώρο του σχολείου είναι στο στόχαστρο. Η αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών, η οικονομική και εργασιακή εξαθλίωσή τους, η αύξηση των πειθαρχικών διώξεων ακόμα και για συνδικαλιστική δράση, επιδεινώνουν δραματικά το κλίμα στα σχολεία, καθώς είναι κοινή πεποίθηση, αλλά και επιστημονική παραδοχή, πως η επιβάρυνση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Βρισκόμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας. Η αποδόμηση και διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας μας, με τα εκατομμύρια των ανέργων, την φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας, τις αυτοκτονίες χιλιάδων ανθρώπων, τη μετανάστευση χιλιάδων νέων μας, τη διάλυση της Παιδείας και της Υγείας αλλά κυρίως την προσπάθεια για την δολοφονία της ελπίδας για κάτι καλύτερο  μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η οργή ξεχείλισε. Όλοι μας έχουμε πλέον αντιληφθεί ότι η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι προϋπόθεση για την επιβίωση όλων μας. Η χώρα οδεύει προς την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών και οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους σε ένα  βασικό ερώτημα.Αν θα συνεχιστεί  η πολιτική της σκληρής λιτότητας και  επομένως, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και του κ. Σαμαρά θα εμβαθύνει  και  θα παγιώσει  το μνημονιακό καθεστώς ή αν θα ανατραπεί.Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Μέσα στην ελληνική κοινωνία, φοβισμένη και τραυματισμένη τώρα, βρίσκονται θαυμαστές δυνάμεις δημιουργίας, προκοπής, και  ανανέωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ