ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΕΝΤΑΞΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑΤην ένταξη ενός νέου έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, που συμβάλλει στην αναβάθμιση των κοινωνικών και προνοιακών υποδομών της περιοχής, ενέκρινε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μετά την θετική εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο κ. Κ. Αγοραστός με το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη.

Ειδικότερα, εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Θεσσαλία» το έργο «Κατασκευή Κτιρίου Κέντρου Ημέρας “Χαρά Ι” Ατόμων με Αυτισμό», προϋπολογισμού 900.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Λαρισαίων και φορέα λειτουργίας τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων παιδιών με Αυτισμό Νομού Λάρισας.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης: «Εντάσσουμε σήμερα στο ΕΣΠΑ ένα κοινωνικό έργο, ένα έργο χρήσιμο για την κοινωνία της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Πρόκειται για την κατασκευή του κτιρίου του κέντρου ημέρας Χαρά, το όποιο θα φιλοξενεί παιδιά με αυτισμό. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 900.000,00 €, πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο 1.000 και πλέον τ.μ. και θα είναι ένα σύγχρονο κτίριο περίπου 453 τ.μ. Πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τον Δήμο, γιατί ο Δήμος είναι ο φορέας υλοποίησης, ενώ ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με αυτισμό Ν. Λάρισας, ο οποίος προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια, θα είναι ο φορέας λειτουργίας του έργου. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου, όπως θα αναφέρει και η συμβατική προθεσμία, να ολοκληρωθεί το έργο, ούτος ώστε να μην χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ, αλλά και ταυτόχρονα να αποδώσουμε στην κοινωνία ένα έργο πολύ χρήσιμο. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις υπηρεσίες του Δήμου, τον δήμαρχο για την άριστη συνεργασία»

Από την πλευρά του ο κ. Α. Καλογιάννης τόνισε: «Εντάσσουμε σήμερα στο ΕΣΠΑ, με γρήγορη διαδικασία μάλιστα, την δημιουργία του κέντρου διημέρευσης παιδιών με αυτισμό στην περιοχή της Νεάπολης. Ως νέα δημοτική αρχή από τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε τον Δήμο με την ιδιαίτερη ευαισθησία μας απέναντι στις οικογένειες των παιδιών με αυτισμό, αλλά και γενικότερα στις ομάδες του πληθυσμού της πόλης, που πλήττονται σήμερα από την κρίση, που έχουνε οικονομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ποιότητας ζωής, δίνουμε μια μάχη για την βελτίωση των δόμων που αφορούν τέτοιες οικογένειες. Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, το προηγούμενο διάστημα δρομολογήσαμε την μεταστέγαση του ΔΑΒ, αγωνιζόμαστε και νομίζω θα καταφέρουμε να μεταστεγάσουμε και το ΕΕΕΚ Αγίων Αναργύρων. Με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ ο ξενώνας διημέρευσης παιδιών με αυτισμό, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο, δίνει ένα καλό στίγμα της άποψης που έχουμε για την βοήθεια που πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις οικογένειες. Εγώ από την μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και βεβαίως την Περιφέρεια και τον κ. περιφερειάρχη για την ένταξη του έργου και θα πάμε πολύ γρήγορα, προκειμένου να δούμε αυτό το έργο να δουλεύει και να δέχεται παιδιά το επόμενο διάστημα».

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δ. Μαβίδης,η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό Ν. Λάρισας  κα Έρη Καλογεροπούλου οι κ. Μ. Σαραφίδου και Π. Γραββάνη ΕΔΑ Θεσσαλίας, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων κα Λ. Γιοβρήκαι το στέλεχος της Περιφέρειας κα Αγγελική Βενέτη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην κατασκευή κτιρίου στο οικόπεδο, όπου λειτουργεί ήδη σε υφιστάμενο κτίριο ο Ξενώνας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για άτομα με αυτισμό. Το οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία Νεάπολη, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και ανώνυμης,  Ο.Τ.  630Α, έχει εμβαδό 1.046,50 τ.μ. και έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων στον υπόψη Σύλλογο κατά χρήση για  την ανέγερση εκπαιδευτικού – θεραπευτικού κέντρου αυτιστικών παιδιών. Το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευασθεί το κτίριο επιλέχθηκε με βάση την καταλληλότητα του χώρου και την συνέργεια με τον υφιστάμενο Ξενώνα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», τόσο από άποψη απόστασης όσο και υποδομών.

Το νέο κτίριο, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κέντρο διημέρευσης των φιλοξενούμενων ατόμων, είναι συνολικού εμβαδού 453 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους εμβαδού περίπου 150 τ.μ. Το ισόγειο περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το γραφείο επιστημονικού υπεύθυνου, W.C. και κουζίνα, ο Α’ όροφος τις αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοκινητικής, και επικοινωνίας και εκπαίδευσης και ο Β’ όροφος την αίθουσα συναντήσεων γονέων και ομάδων εργασίας, την αίθουσα ατομικής συμβουλευτικής, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο και γραμματεία. Τα δύο κτίρια δεν βρίσκονται σε επαφή και η επικοινωνία μεταξύ τους θα γίνεται μόνο εξωτερικά μέσω του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου και με ξεχωριστές εισόδους.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου με τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, (φωτισμός, υδραυλικά, φυσικό αέριο, ηλεκτρικά, θέρμανση, κλιματισμός), η φύτευση και διαμόρφωση του αύλειου χώρου και η ανακατασκευή του πεζοδρομίου και της περίφραξης του οικοπέδου. Το έργο έχει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών διημέρευσης των ατόμων με αυτισμό, σε κατάλληλο χώρο και σε κοντινότερη απόσταση με το χώρο παραμονής τους, καθώς μέχρι σήμερα οι ανάγκες αυτές εξυπηρετούνται με κτίριο εκτός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα σε διαμορφωμένους χώρους του Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Χαρά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ