ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ “ΔΗΜΑΡ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ”

Γράφει η Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών υποψήφια βουλευτής στο νομό Λάρισας

Prasinoi & DimarΤο συμμαχικό σχήμα «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» και όχι το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ είναι η απαραίτητη και χρήσιμη πολιτική δύναμη  ώστε να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και να μην πραγματοποιηθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»

Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ  έχουν διευκολύνει τα μέγιστα τη Νέα Δημοκρατία και σήμερα αφήνουν ανοικτή την πόρτα στη Νέα Δημοκρατία και  στις συντηρητικές πολιτικές. Αν είναι αυτοί και όχι εμείς στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο θα βάλουν φρένο στην αλλαγή πολιτικών προστατεύοντας παθογένειες του παρελθόντος παρά θα επηρεάσουν θετικά το περιεχόμενο της αλλαγής.

Το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη της ηγεσίας του:

-Αυτοτοποθετήθηκε σε ένα συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών, επιβεβαιώνοντας με πράξεις και  τοποθετήσεις την ένταξή του στη σφαίρα επιρροής της συντηρητικής παράταξης. Μετέτρεψε την τακτική συνεργασία με τη ΝΔ σε στρατηγική, με προγραμματική συμφωνία που φτάνει ως το 2018.

-Αποδέχθηκε την ταύτιση της πολιτικής σταθερότητας με την συντηρητική πολιτική, βοηθώντας τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει ως νομοτελειακή την εφαρμογή της δικής της πολιτικής ατζέντας. Αδιαφόρησε για την κοινωνική συνοχή. Υποχώρησε σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα εργασιακά, η υπερφορολόγηση και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

-Άσκησε μονόπλευρη κριτική σε όποιον είχε αντιρρήσεις στην κυβερνητική πολιτική και κινήθηκε με βασικό γνώμονα τη διατήρηση του ρόλου του σε κυβερνητικά σχήματα.

Συνολικά η παραμονή του στην κυβέρνηση δεν βοήθησε για την αναχαίτιση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και σήμερα αφήνει ανοικτή την πόρτα της συνέχισης της ίδιας πολιτικής.

Για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ισχύει η ίδια κριτική όπως και για το ΠΑΣΟΚ, μια και δεν υπήρξε πολιτική διαφοροποίηση στο δύο προηγούμενα χρόνια, άρα πρόκειται απλώς για τη διεκδίκηση του ίδιου χώρου από δύο αρχηγούς. Πρόκειται για αρχηγική επαναφορά με κληρονομικότητα χωρίς αλλαγή στις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Το Ποτάμι ευαγγελίζεται το νέο ενώ στην πραγματικότητα λειτουργεί ως αυθεντικός συνεχιστής του παλαιοκομματικού παρελθόντος.  Χωρίς  συγκεκριμένο λόγο για το σήμερα και για το αύριο,  προτάσσοντας έναν μεταρρυθμιστικό αχταρμά, χωρίς σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις και άρα  χωρίς δεσμεύσεις, προβάλλοντας ως πλεονέκτημά του την πολυσυλλεκτικότητα ενώ πρόκειται για  πολιτική σύγχυση.

Ενδεικτική η θέση που έλαβε για το χρέος ότι δεν χρειάζεται τώρα διαπραγμάτευση για το χρέος και ότι θα ήταν καλύτερο αυτή να γίνει  το 2018 όταν η Ελλάδα θα είναι ισχυρή, χωρίς να μετρά τη μεγάλη επιβάρυνση που επιφέρει στους πολίτες.

Χαρακτηριστική επίσης  είναι η  θέση του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή χωρίς να θέτει κανένα προαπαιτούμενο που να αφορά σε αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές, θέση που ισοδυναμούσε με τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

Το ΠΟΤΑΜΙ προωθεί αντικομματικές απόψεις την ίδια στιγμή που το ίδιο συγκροτείται ως πολιτικό κόμμα παλαιού τύπου, με απολύτως αρχηγικά χαρακτηριστικά και πολιτική μετεγγραφών  βουλευτών παρά τα όσα διακηρύσσει για το παλιό πολιτικό σύστημα.

Το Ποτάμι  επιπλέον παραβιάζει πολύ γρήγορα τις διακηρύξεις του για το μοντέλο κόμματος που θα φέρει (απολύτως αρχηγικό αντί δημοκρατικό, με πολιτικές μετεγγραφές από βουλευτές ενώ καταγγέλλει το παλιό πολιτικό προσωπικό)

Η στάση του δεν αποτελεί μια τρίτη προωθητική λύση που υπερβαίνει το δίπολο κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ωθεί τα πράγματα προς την πολιτική αλλαγή στη χώρα και την αντιμετώπιση των πραγμάτων με άλλη πολιτική. Στον τελικό καθορισμό της πολιτικής του οδηγεί στη  συναίνεση με την κυβέρνηση.

Εμείς προτείνουμε η κυβέρνηση αυτή να γίνει με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ -αφού η νίκη του στις επερχόμενες εκλογές είναι εμφανής- αλλά με τη συμμετοχή του συνδυασμού «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» που τάχθηκε καθαρά με την προοδευτική αλλαγή και έχει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα με σχέδιο, ρεαλισμό και όραμα. Η συμμαχία Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να είναι ο αυθεντικός εγγυητής μιας πορείας απεγκλωβισμού από τις δεξιές, νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και της αποφυγής του λαϊκισμού και της πτώσης «στα βράχια». Γιατί η πολιτική αλλαγή δεν είναι υπόθεση μιας μονοκομματικής κυβέρνησης. Γιατί η συμμαχία Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά μάχεται

-για τον μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος και του μοντέλου διακυβέρνησης καθώς και για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. Υπερασπιζόμαστε έναν πολιτικό χώρο και μια πολιτική παράδοση, που παρά τα λάθη, τις ασάφειες και τις αντιφάσεις που μερικές φορές έχει, είναι ένα πραγματικό κίνημα ανανέωσης της πολιτικής όπου η  πολιτική δεν μπορεί να στερείται αισθητικής, διότι δεν μπορεί να στερείται ηθικής.

– για την ουσιαστική πολιτική και κυβερνητική αλλαγή που θα προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις κι ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής – κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης ΕΕ-Ελλάδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ