“Ο ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ” ΤΟΥ ΒΙΣΚΟΝΤΙ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

gatopardosΤην αριστουργηματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι “Ο Γατόπαρδος”, αγέραστη κι αξεπέραστη, που έκανε τον Μπέργκμαν να παραδεχτεί : «είναι η μόνη ταινία που ζήλεψα πραγματικά», προβάλλει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών.

Η ταινία πέρασε στην ιστορία σαν ένα δυναμικό σχόλιο για την πάλη των τάξεων, την πολιτική και τον πόλεμο, σκηνοθετημένο με μεγάλη μαεστρία από έναν αριστοκράτη μαρξιστή δημιουργό.

Το χρονικό της πτώσης της αριστοκρατίας, μέσα από τα μάτια του Σικελού πρίγκιπα Σαλίνα. Άψογα θλιμμένος ευγενής ο Μπαρτ Λάνκαστερ, γοητευτική Κλαούντια Καρντινάλε (στο ρόλο της αγαπημένης του, Ανγκελίνα) συνθέτουν μια από τις πιο όμορφες στιγμές του Λουκίνο Βισκόντι.

Η ταινία, βασισμένη σε μυθιστόρημα του Τζουζέπε Τομάζι Ντι Λαμπεντούζα, βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1963.

Άλλες διακρίσεις:

Βραβείο Ντονατέλλο 1963 Καλύτερης Ταινίας

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, 1964

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερων Κουστουμιών, Πιέρο Τόσι, σχεδιαστής, 1964

Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού, Αλέν Ντελόν, 1964

Βραβείο Ένωσης Ιταλών Κριτικών για : Διεύθυνση Φωτογραφίας στον Γκιουζέπε Ροτούρνο, Σχεδιασμού Κουστουμιών στον Πιέρο Τόσι, Καλύτερης Παραγωγής στον Γκοφρέντο Λαμπάρντο

Υπόθεση

Ένας Ιταλός πρίγκιπας του 19ου αιώνα, πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και ταυτόχρονα στο τέλος της παντοδυναμίας του. Βιώνει τις αλλαγές των καιρών και τη μετάβαση σε μια εποχή όπου οι τίτλοι ευγενείας, μάλλον δεν καθορίζουν την τύχη των υπόλοιπων κοινών θνητών. Ο ίδιος κανονίζει ένα γάμο μεταξύ του αγαπημένου του νεαρού ανιψιού με την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου. Ο νεαρός, θα βρει την ευκαιρία για να μεταμορφωθεί σε ιδεαλιστή μαχητή, επαναστάτη και σύμβολο μιας νέας τάξης πραγμάτων. Ένα εκλεκτικό σχόλιο για το τέλος μιας τάξης και το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής, με αριστοτεχνικό περιτύλιγμα ένα θυελλώδες ρομάντζο.

Παραγωγή: Γαλλία – Ιταλία Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι

Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Κλαούντια Καρντινάλε, Αλέν Ντελόν, Πάολο Στόπα

Μουσική: Νίνο Ρότα

Γενική είσοδος: 4 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ