Ο Δ.Σ.Λ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

 Ανακοίνωση της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου

δικηγοροςΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας καταδικάζει ρητά και απερίφραστα το πρωτοφανές περιστατικό της άνανδρης και απρόκλητης επίθεσης που δέχθηκε δικηγόρος, μέλος του ΔΣΛ, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του από αντίδικο του εντολέα του, συνεπικουρούμενο μάλιστα από άγνωστο συνεργό,

την Πέμπτη 22-1-2015 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Άμεσος στόχος της επίθεσης ήταν η ματαίωση διαδικαστικής πράξης εκ μέρους του δικηγόρου, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν να πετύχουν οι θρασύδειλοι δράστες. Απώτερος στόχος τέτοιων ενεργειών είναι ο εκφοβισμός και η αποδυνάμωση της φωνής των δικηγόρων που μάχονται καθημερινά και σε αντίξοες συνθήκες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Οι δικηγόροι όμως δεν πτοούνται.

Ο θεσμικός ρόλος του Δικηγόρου είναι πρωτίστως αυτός του υπερασπιστή του εντολέα του, της προάσπισης των νομίμων δικαιωμάτων του και της συνδρομής του στην απόδοση της δικαιοσύνης, καθήκοντα τα οποία πρέπει να εκτελούνται ελεύθερα και αβίαστα. Σαφές είναι εξάλλου ότι ο δικηγόρος δεν ταυτίζεται με τον εντολέα του, αλλά απλά εκτελεί τις εντολές του στο πλαίσιο του λειτουργήματός του. Συμπεριφορές βίας σε βάρος συλλειτουργών της δικαιοσύνης στόχο έχουν τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης και προσβάλλουν τον νομικό μας πολιτισμό.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας στηλιτεύει απερίφραστα φαινόμενα βίας στο χώρο της Δικαιοσύνης και καλεί την Ελληνική Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων έκνομων συμπεριφορών, που διαταράσσουν τελικά την ανεμπόδιστη άσκηση δικαιωμάτων των πολιτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ