ΟΙ ΔΥΟ ΠΙΛΟΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

αεροπλΜια ακόμη τραγωδία βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία που θρηνεί το χαμό δυο έμπειρων πιλότων της. Δυο νέων ανθρώπων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ βρίσκονταν σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Το διθέσιο μαχητικό F-16D Block 50 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη καθώς απογειωνόταν για να πάρει μέρος σε μια εκπαιδευτική άσκηση του NATO στη νότια Ισπανία. Συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης και έπεσε πάνω σε άλλα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών. Εκτός από τους δυο Έλληνες πιλότους, σκοτώθηκαν άλλοι οκτώ άνθρωποι, Γάλλοι σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπάρχουν και 19 τραυματίες.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δυο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Αλμπαθέτε στη νότια Ισπανία.

Πρόκειται για τους σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη, 35 ετών και Αθανάσιο Ζάγκα 31 έτους. Ήταν και οι δυο παντρεμένοι με παιδιά. Ο 35χρονος πιλότος ήταν πατέρας ενός αγοριού και ο 32χρονος παντρεμένος με δυο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.

Βρίσκονταν στην Ισπανία για να πάρουν μέρος στην στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε.

Ήταν και οι δυο έμπειροι πιλότοι. Ο Παναγιώτης Λάσκαρης είχε σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Αθανάσιος Ζάγκας 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε φτάσει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.

Στην αεροπορική βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση.

Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του δυστυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

newsit.gr – φωτο: el pais