ΤΑ ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

ΤΣΙΠΡΑςΤέσσερα νέα υπερ-υπουργεία που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις επιμέρους αρμοδιοτήτων αλλά και έξι μικρά θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα ονομασία των υπουργείων και οι αρμοδιότητες περιγράφονται σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τα υπερ-υπουργεία:

Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αναμένεται να το αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εκτός των νέων υπερυπουργείων στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν  τα υπουργεία:

1) Εξωτερικών,

2) Εθνικής Άμυνας,

3) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

4) Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (μετονομάζεται από υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας),

5) Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (από υπουργείο Υγείας) στο οποίο μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και

6) Επικρατείας.

Να σημειωθεί ότι όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ “ΚΛΕΙΔΙΑ”

– Συντονιστής σε θέματα Οικονομίας και βασικός διαπραγματευτής ο Γ. Δραγασάκης

– Βαρουφάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος στο βασικό οικονομικό επιτελείο

– Το Άμυνας φαίνεται ότι πηγαίνει στον Πάνο Καμμένο

– Τέσσερα υφυπουργεία φαίνεται ότι πάνε στους ΑΝ.ΕΛ

Όλα δείχνουν ότι ο Α. Τσίπρας θα επιβεβαιώσει μέσα στις επόμενες ώρες τις πληροφορίες που θέλουν ριζική αναδόμηση στο κυβερνητικό σχήμα των τελευταίων δεκαετιών με ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, κατάργηση υπουργείων και αντικατάστασή τους από υφυπουργεία και διευθύνσεις.

Αν και μέχρι τη νύχτα απέμεναν ανοιχτά κάποια χαρτοφυλάκια, κυρίως σε επίπεδο υφυπουργείων, αλλά και κάποιες διευθύνσεις όλα δείχνουν ότι ο βασικός κορμός έχει κλείσει με τέσσερα υπερυπουργεία που θα απορροφήσουν τις αρμοδιότητες άλλων, ενώ μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ουσιαστικά δέκα θα είναι τα ονόματα που θα κυριαρχήσουν στο νέο κυβερνητικό έργο.

Τα ονόματα σε θέσεις – κλειδιά της νέας κυβέρνησης

Το όνομα του Γ. Δραγασάκη το μάθαμε… από σπόντα. Για την ακρίβεια ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup που εμμέσως πλην σαφώς το αποκάλυψε λέγοντας ότι είχε επαφή μαζί του.

Έτσι ο Γ. Δραγασάκης αναμένεται να λάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συντονιστής του οικονομικού επιτελείου.

Ο νέος Τσάρος της Οικονομίας αναμένεται να είναι ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ υφυπουργός ή αναπληρωτής ο Ε. Τσακαλώτος. Ο Γ. Σταθάκης αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας στο οποίο πάει πλέον και το Ναυτιλίας μαζί με το Τουρισμού.

Στο νεό υπερυπουργίο Εσωτερικών αναμένεται να είναι υπουργός ο Π. Σκουρλέτης, ενώ ο Α. Μπαλτάς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος υποιυργός Παιδείας.

Ο Π. Λαφαζάνης αναμένεται να είναι ο νέος υπερυπουργός Παραγωικής ανασυγκρότησης καιθ Ενέργειας, ο Νίκος Νικολούδης υπουργός Διαφάνειας, στο Εργασίας η Ρένα Αντωνοπούλου και ο Ν. Κοτζιάς πιθανότατα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης επικρατέστερο όνομα είναι εκείνο της Ζωής Κωνσταντοπούλου και για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουπλή. Επικρατέστερο σενάριο για το υπουργείο Επικρατείας είναι η τοποθέτηση του κ. Παππά, ενώ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου, Νίκου Ξυδάκη.

Από τους ΑΝΕΛ το υπουργείο Άμυνας καταλαμβάνει όπως όλα δείχνουν ο Π. Καμμένος ενώ ακόμη τέσσερα υφυπουργεία θα αναλάβουν άτομα από τον χώρο των ΑΝΕΛ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ