ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

λαφαπο

«Θα επιδιώξουμε μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ειδικότερα θα έλεγα θα καταβάλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, πιο αποδοτικά τα προϊόντα μας και στη βάση των αγροτικών μας προϊόντων, των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής αν είναι δυνατό να διαμορφώσουμε και να ορθώσουμε μια σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό»,

με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  ο νέος υπερυπουργός Π. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό δυο βασικές κατευθύνσεις είναι η μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων τόσο από την άποψη των εφοδίων αλλά και από την άποψη του ενεργειακού κόστους. Και φυσικά είναι η ανακούφιση του αγρότη και η στήριξη των εισοδημάτων του ιδιαίτερα στο φορολογικό τομέα, όπου ο αγρότης υφίσταται μια φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι’ αυτούς που είναι ευσυνείδητοι από το πρώτο στρέμμα και από το πρώτο ευρώ.

«Το 12.000 αφορολόγητο και η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομίζουμε θα είναι μια σημαντική συνεισφορά για τα αγροτικά εισοδήματα.

Να σημειώσω τέλος και κάτι που έχει μια ιδιαίτερη αξία. Θέλουμε οι οικονομικές μας σχέσεις να είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές οικονομικές σχέσεις οι οποίες να κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό έχουμε και ιστορικούς δεσμούς θα έλεγα. Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς την έγκριση της χώρας μας.

Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είναι αδιανόητο να υπάρχουν αποφάσεις στις οποίες είτε δεν ρωτόμεθα είτε αγνοούμεθα. Και εμείς διαφωνούμε και θα το τονίσουμε και τις επόμενες μέρες, με τη συνέχιση και επέκταση αυτής της πολιτικής των κυρώσεων στη Ρωσία.

Το λέω ως παράδειγμα  μιας νέας εξωτερικής πολιτικής και μιας νέας πολιτικής εξωτερικών οικονομικών σχέσεων που έχει ειδική σημασία για τον αγροτικό χώρο και την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας για να μπορέσει να κάνει βήματα διεξόδου από την σημερινή κρίση», ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός.

Ο Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα Β. Αποστόλου στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Δεν είναι η ώρα να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, αυτό που θέλω να σας πω μόνο είναι δυο τρία σημεία τα οποία θα είναι βασικός οδηγός.

Το πρώτο είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τ’ αγροτικά μας προϊόντα ιδιαίτερα επαναφέροντας τα παραδοσιακά προϊόντα που τόσα χρόνια αποτελούσαν βασικό εργαλείο για την πατρίδα μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση βάλτε στο νου σας μια φράση που πάντα θα χρησιμοποιούμε: Προστιθέμενη αξία. Προστιθέμενη αξία την οποία πολλαπλά μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να συμβάλλουμε.

Και το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό που αποτελεί ζητούμενο για κάθε χώρα, η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Και αυτό σημαίνει, το ακούτε και από μας, το άκουσα και από τον Πάρι προηγούμενα, αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Εκεί θα δώσουμε μεγάλη ώθηση. Και βέβαια βασική παράμετρος ενός αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος δε μπορεί να μην είναι η κτηνοτροφία.

Οι ορεινοί όγκοι, μιλάμε για μια σύνδεση τέτοια, θα προσπαθήσουμε, διότι νομίζω πως, αγαπητοί μου πρώην Υπουργοί, όντως στο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκίσιμων, των επιλέξιμων εκτάσεων, δεν υπήρξε τόσα χρόνια μια σωστή αντιμετώπιση, και δεν το καταθέτω σε βάρος σας, έγινε μια προσπάθεια και μάλιστα η τελευταία τροπολογία που καταθέσατε λύνει κατά μεγάλο μέρος το πρόβλημα, όμως υπήρξε μια αβλεψία και προχειρότητα.

Τα κουβεντιάζαμε, τα είπαμε πολλές φορές στη Βουλή, αλλά να μην παρελθοντολογούμε, αυτό που προέχει σήμερα είναι να δούμε πώς από δω και πέρα όλα αυτά που θα πάρουμε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία κα αυτά που εμείς ως πολιτικές φέρνουμε, να μπορέσουμε μαζί μ’ εσάς, το επαναλαμβάνω, να δώσουμε το ζητούμενο σήμερα για την ύπαιθρο, για τον αγροτικό κόσμο, επιτέλους ν’ αρχίσει ν’ αναζωογονείται και επιτέλους οι νέοι ναι παραμένουν στις ρίζες τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ