ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ

ΒΟΥΤΣΗςΑλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

Συγκεκριμένα είπε, ειδικά για τον εκλογικό νόμο, ότι «θα ληφθούν αποφάσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται», συμπληρώνοντας ότι περισσότερα για τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης, θα γίνουν γνωστά με τρόπο συνεκτικό στο πλαίσιο των σχετικών ανακοινώσεων από τον ίδιο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρας, στη Βουλή.

Αναφορικά με την Αυτοδιοίκηση, ο νέος υπουργός τόνισε, παρόντος του προεδρείου της ΚΕΔΕ, ότι χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς τίποτε «μη σωστά προετοιμασμένο» θα προχωρήσουν, από κοινού με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αρχικά σε διαβούλευση και στη συνέχεια σε όσες αλλαγές απαιτούνται για το θεσμό. Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το «πετσόκομμα» της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε τις μεταρρυθμιστικές αδυναμίες του Καλλικράτη και δεσμεύθηκε για θεσμικές αλλαγές, υπενθυμίζοντας ότι οι δήμοι «εκ των πραγμάτων λειτούργησαν ως τελευταίο δίχτυ ασφαλείας, ελάχιστης ασφάλειας για έναν χειμαζόμενο λαό μέσα στην κρίση, με τις δομές αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν κατά χιλιάδες και αποτέλεσαν την άμυνα απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή».

Διαβεβαίωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι «δεν θα σας γυρίσουμε την πλάτη»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης απηύθυνε κάλεσμα στα στελέχη -και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε- του να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας που αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ένα διαφορετικό μέλλον. Και απηύθυνε το κάλεσμα, όπως είπε, γνωρίζοντας ότι και οι δημόσιοι λειτουργοί ταλανίζονται από τη γενικότερη «φτωχοποίηση και τα τέσσερα χρόνια πολέμου που επέφεραν απομείωση κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας».

«Έγιναν πράγματα πολύ σοβαρά αυτά τα τέσσερα χρόνια» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης  «που η εντολή του λαού θέλει να σταματήσουν». Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει «ριζικά, ριζοσπαστικά, με ρίσκα, αλλά και με ηπιότητα, αξιοκρατία, ισονομία και διαφάνεια». «Θέλουμε να λειτουργήσει η κυβέρνηση και η Βουλή» πρόσθεσε εμφατικά. «Θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία για να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις. Για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματα».

Επιπλέον αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη της γενιάς του για ό,τι παρέδωσε στις επόμενες γενιές και σημείωσε ότι οι σημερινοί νέοι αποτελούν την «πρώτη γενιά με προσδοκίες μικρότερες από την προηγούμενη». Στο δρόμο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, σημείωσε, «όλο το δυναμικό του υπουργείου, με την πολιτική διεύθυνση θα έχουν σημαντικό ρόλο».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ως υπερυπουργού σημείωσε ότι θα είναι συντονιστικός και ότι οι υπουργοί «θα έχουν απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό». Και πρόσθεσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν απευθείας από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, «διότι επιδιώκουμε τον ακριβή χαρακτήρα των προτεραιοτήτων με συνεκτικό τρόπο». Στη συνέχεια, όπως είπε, θα επιμερισθούν οι ευθύνες.

Μεταναστευτική Πολιτική

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι «η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό. Είναι ζήτημα κανονιστικό, θεσμικό και ευρωπαϊκό, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και ορθολογισμό». Επιδοκίμασε τη δουλεία της δ/νσης Μετανάστευσης και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθεί με γνώμονα τη βοήθεια που είναι υποχρεωμένο κάθε ευρωπαϊκό κράτος να προσφέρει στους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο, με αποφυγή περαιτέρω καταδικών από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και με την καλύτερη ένταξη των μεταναστών.

«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και χωρίς κραυγές» τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία -όπως σημείωσε ο κ. Βούτσης- είναι μια εξαιρετική νομικός και ακτιβίστρια εδώ και χρόνια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ασθενέστερων κατηγοριών ανθρώπων που ζουν στην αθέατη πλευρά της κοινωνίας.