ΛΟΝΔΙΝΟ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»

CC5«Πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες παράνομου χρήματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι ξεπλένονται μέσω βρετανικών τραπεζών και τα υποκαταστήματά τους κάθε χρόνο,” είπε ο Keith Bristow, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), σε ακροατήριο στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη το βράδυ στο Georgetown University.

Ο κ Bristow, είπε ότι περίπου £ 24 δισεκατομμύρια εισπράξεις του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος διοχετεύονται κάθε χρόνο μέσω του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποθησαυρίζονται σε Βρετανικές επιχειρήσεις, και προειδοποιεί ότι εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η εικόνα αυτή είναι πιθανό να επιδεινωθεί .

Η ευκολία που υπάρχει στη δημιουργία επιχειρήσεων στη Βρετανία, σε συνδυασμό με τους χαλαρούς κανόνες, και τις τράπεζες που ιστορικά δεν έχουν κάνει αρκετά για να πατάξουν το ξέπλυμα χρήματος, έχουν κάνει τη Βρετανία έναν ελκυστικό προορισμό για το παγκόσμιο Οργανωμένο Έγκλημα.

Πώς λειτουργεί το ξέπλυμα χρήματος;

Ουσιαστικά, το ξέπλυμα χρήματος στοχεύει στη δημιουργία της εντύπωσης ότι το λεγόμενο “βρώμικο χρήμα” έχει κερδηθεί με νόμιμα μέσα.

Τα χρήματα που περνούν ανεξέλεγκτα από όλη την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί στη συνέχεια να αποσυρθεί ή να αποθηκευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να γίνει αυτό, οι εγκληματίες πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να αποκτήσουν επίσημη τεκμηρίωση που αποδεικνύει την «έντιμη» προέλευση των χρημάτων τους.

Συχνά, αναλαμβάνουν τον έλεγχο νόμιμων επιχειρήσεων, στη συνέχεια σπρώχνουν τα χρήματα σε ψεύτικες συναλλαγές, δημιουργώντας μια χάρτινη διαδρομή αποδείξεων, που υπογράφονται από λογιστές, συχνά συνένοχους στα σχέδια. Αυτά τα “κέρδη” στη συνέχεια αποθηκεύονται σε βρετανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου παράγουν τόκους, ή διοχετεύονται σε φορολογικούς-παραδείσους στο εξωτερικό.

Τα χρήματα που αποθηκεύονται στη Βρετανία, μπορούν να αποσυρθούν στο εξωτερικό ή να επανεπενδυθούν σε νέες εγκληματικές επιχειρήσεις.

Και έτσι ο κύκλος συνεχίζεται …

channel4.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ