ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΙΕΜΕΝΟ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥΜΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μετά το ζόρικο… ποδαρικό που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες ότι «υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων» καθώς επίσης και ότι «δεν συζητάμε κούρεμα τώρα», πράγμα που ο ίδιος τόνισε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.Σήμερα εξάλλου στην Αθήνα έρχονται ο πρόεδρος Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Ντάισελμπλουμ: Αν εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτά που έχει υποσχεθεί θα εκτροχιαστεί

Αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα  όμως, έστειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ λίγο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει τόσο με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Και ο επικεφαλής του Euroworking Group στην Αθήνα

Ο Ολλανδός πολιτικός θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, και θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μέγαρο Μαξίμου: «Χτίζουμε γέφυρες» με πρόγραμμα

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παραμένει σταθερό στη θέση ότι «απαιτείται χρόνος για να γίνει διαβούλευση τόσο για το χρέος και για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής με μια κοινά αποδεκτή λύση», ενώ ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στις συζητήσεις με τον Ολλανδό αξιωματούχο στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει ένα «εθνικό πρόγραμμα ευρύτατων μεταρρυθμίσεων», διερευνώντας παράλληλα τον τρόπο μέσω του οποίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία «γέφυρα».

Σε αυτήν, θα περιλαμβάνεται ένα «δημοσιονομικό μάζεμα»- όπως αποκαλούν τα μέτρα που θα ληφθούν- αλλά και ρήξεις με τη διαπλοκή όπως μετ’ επιτάσεως ζητούν οι δανειστές.

Η κυβέρνηση θέλει μία μεταβατική περίοδο

Με λίγα λόγια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ της λήξης του τρέχοντος Μνημονίου και της έναρξης του προγράμματος που θα συμφωνηθεί με την Ευρώπη το καλοκαίρι και το οποίο θα έχει βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (διακοπή της λιτότητας, κατάργηση της τρόικας και ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων). Όσο για το λόγο που επιδιώκεται αυτή η μεταβατική περίοδος, είναι για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πως χωρίς κάποιο πρόγραμμα θα σταματήσει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και κατ’ επέκταση τη ρευστότητα στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εν λόγω διαβουλεύσεις με ορίζοντα την 12η Φεβρουαρίου που πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής και την 16η  που συνεδριάζει το Eurogroup.

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com