REZA MOGHADAM: “ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ 50%»!

Z231Ο Αντιπρόεδρος των Global Capital Markets της Morgan Stanley, Reza Moghadam, έχει ζητήσει τη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους. Ο κ Moghadam ήταν η Διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ μέχρι το 2014, και προϊστάμενος του Poul Thomsen.

Σε επιστολή που απέστειλε στους Financial Times στις 26 Ιανουαρίου, ο κ Moghadam παραδέχτηκε ότι και τα δύο προγράμματα (του 2010 και του 2012) βασίστηκαν σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη δημοσιονομική και κοινωνική συνοχή. Ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέλαβε επίσης το δικό του μερίδιο ευθύνης, καθώς συμμετείχε στις συνομιλίες της τρόικας το 2010 και το 2014.

Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της Ελλάδας, ο κ Moghadam δήλωσε ότι το Grexit δεν συμφέρει κανένα: από τη μία πλευρά, η Ελλάδα θα υποφέρει από μια νέα δραχμή, ενώ από την άλλη, οι αγορές θα αρχίσουν να επανεξετάζουν τη γνώμη τους για τις άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο κ Moghadam επίσης προειδοποίησε ότι το χρέος θα είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμο αν καταβάλλεται σε δραχμές.

Παρά τη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου ιδιωτικού χρέους στην ιστορία, το χρέος παραμένει υπερβολικό, επηρεάζει άμεσα την κοινωνική συνοχή και συνεπώς, κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Ο κ Moghadam πιστεύει ότι η ανάκαμψη σε πολιτικό επίπεδο είναι αδύνατη, καθώς τα υπερβολικά χρέη μπλοκάρουν τις επενδύσεις και δημιουργούν δυσπιστία.

Ως εκ τούτου, ο κ Moghadam υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό κούρεμα είναι απαραίτητο, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις. Σε περίπτωση που το χρέος γίνει λιγότερο από το 110% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε το 2012, τότε θα είναι βιώσιμο.

Το στέλεχος της Morgan Stanley, στη συνέχεια, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να ξεπεράσει τα ταμπού της για τη μείωση του χρέους.

tovima.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ