Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Δείτε πως οι δανειστές μας ως απλοί τοκογλύφοι έχουν στραγγίσει τη χώρα και θέλουν και άλλο αίμα

λερναια υδραΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής
Σύμφωνα με αναμφισβήτητα στοιχεία της έκθεσης του προϋπολογισμού, η Ελλάδα από το 1992 μέχρι σήμερα έχει πληρώσει στους δανειστές της το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. Ευρώ, και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να χρωστά στους τοκογλύφους 320 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το χρέος της χώρας σήμερα.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με την αύξηση του χρέους από το 2009 που ξεκινήσαμε να μιλάμε για μνημόνια και χρεωκοπία, μέχρι και σήμερα.

Το 2009 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 129% του ΑΕΠ και ήταν 298 δισ. ευρώ. Σήμερα μετά από πέντε χρόνια θυσίες, μνημόνια, λιτότητα, περικοπές, απολύσεις κ.λπ. το χρέος εκτινάχτηκε στο 175% του ΑΕΠ ξεπερνώντας τα 320 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ ρίχνοντάς μας την καραμέλα ότι δανειζόμαστε για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και για να μην  διαλυθεί η χώρα, αυτά τα χρόνια των μνημονίων οι κυβερνώντες δανείστηκαν σε απόλυτα νούμερα το ποσό των 225 δισ. ευρώ της τρόικας, και την ίδια ώρα αυτή την ίδια περίοδο η χώρα πλήρωσε σε τόκους, χρεολύσια, 164,5 δισ. ευρώ και σε βραχυπρόθεσμους τίτλους 267,7 δισ. ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αυτό το ίδιο διάστημα οι Τράπεζες πήραν ως ενισχύσεις από το κράτος το ποσό των 250 δισ. ευρώ, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι έγιναν οι θυσίες, το αίμα και οι κόποι του λαού.

Ετσι αβίαστα βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι παραμένοντας σε αυτό το φαύλο κύκλο στον οποίο επιθυμούν να μας κρατήσουν οι δανειστές μας και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους, η χώρα και θα συνεχίσει να ακροβατεί μεταξύ υποτέλειας και χρεωκοπίας, και ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει, και το χρέος θα παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Αλλωστε το παραδέχονται και οι δανειστές μας λέγοντας ότι και το 2020, και ποιος ξέρει μέχρι πότε, θα συνεχίσουμε να χρωστάμε περί τα 300 δισ. όσες θυσίες και αν κάνουμε, όσους φόρους και αν πληρώσουμε.

Αρα μέσα από αυτή την ανακύκλωση ατέρμονων και ληστρικών πολιτικών δεν υπάρχει διέξοδος για τη χώρα και το λαό, και κατά συνέπεια είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο το αίτημα που προβάλει η ελληνική κυβέρνηση για συνολική διευθέτηση του χρέους, αν και όπως δείχνουν τα πραγματικά νούμερα, μάλλον σαν χώρα και σαν λαός, θα έπρεπε να απαιτήσουμε πλήρη διαγραφή του χρέους, το οποίο και έχουμε πληρώσει πολλαπλά, και προς όφελος του λαού δεν ελήφθη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ