Πραγματοποιήθηκε η ετήσια απολογιστική συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας την Κυριακή 1/2/2015, στην αίθουσα Γ.Σ του ΕΚΝΛ, κατά την οποία συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης της διοίκησης του ΕΚΝΛ, ο οικονομικός απολογισμός για το 2014 και ο προϋπολογισμός για το 2015 καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων του ΕΚΝΛ για όλα τα προβλήματα.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό-προγραμματισμό δράση της διοίκησης ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
“Συνάδελφοι, διανύσαμε ένα χρόνο από το 29ο συνέδριο του ΕΚΝΛ, σε συνθήκες συνέχισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης-Ε.Ε-μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και πιο έντονης προσπάθειας εγκλωβισμού της εργατικής τάξης στα σχέδια της αστικής τάξης και των κομμάτων της, ώστε να συνεχίσει να βάζει πλάτη για την μακροημέρευση του εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά τα βάσανα που ζούνε οι εργατικές οικογένειες.
Η εργατική τάξη της χώρας μας και στο νομό μας, εξακολουθεί να πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής, για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. (Ανεργία, απλήρωτη δουλειά, μεγάλα πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα).
Αυτή η αθλιότητα που ζούμε, δεν είναι αποτέλεσμα μιας λαθεμένης πολιτικής, αλλά του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της χώρας και των πολιτικών που στηρίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ως έκφραση κυρίως, της απόρριψης από ευρύτερα εργατικά-λαικά στρώματα της προηγούμενης αντιλαϊκής πολιτικής Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και χαμηλών προσδοκιών για τις ανάγκες του λαού. Η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει την λογική της αναμονής στους εργαζόμενους, να παρουσιάσει κάποια μέτρα – ψίχουλα για λίγους, ως φιλεργατική πολιτική και να υποτάξει το σ.κ, στη δική της γενικότερη πολιτική.
Εμείς θεωρούμε ότι η αλλαγή της κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει τη βασική γραμμή της ασκούμενης πολιτικής, με δεδομένη την αποδοχή και από μέρους της, ότι το κουμάντο στην οικονομία και στην πολιτική θα κάνουν οι καπιταλιστές, ότι θα συνεχίσει η χώρα να είναι στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, ότι αναγνωρίζει το χρέος της πλουτοκρατίας ως χρέος του λαού, το οποίο θα διαπραγματευτεί, αναλαμβάνοντας νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, επομένως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις μεγάλες απώλειες που έχουμε υποστεί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Δεν θα επαναφέρει τους κλαδικούς μισθούς στα επίπεδα προ του 2009, δεν θα καταργήσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα προγράμματα απασχόλησης, τους πάνω από 400 εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ που λέει ότι θα κάνει, πέρα από το ότι αφορά περίπου το 15% των εργαζομένων, προϋποθέτει υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις 22% και 32%, ενώ χωρίς την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει τους μισθούς που είναι πάνω από 751 προς τα κάτω. Δεν θα επαναφέρει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα προ του 2009 επίπεδα, τη 13η στους περισσότερους και τη 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ σε κανέναν. Δεν θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ούτε θα αποκαταστήσει τη ληστεία των αποθεματικών, δεν θα σταματήσει την εμπορευματοποίηση της υγείας και παιδείας. Μιλάνε μόνο για αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Δηλαδή ψίχουλα στους πολλούς και νέα κέρδη στους λίγους.
Φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να υπάρχει με όποια πολιτική διαχείρισης του συστήματος και αν εφαρμόζεται, από όποια κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και διεθνώς.
Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτά που χάσαμε τα χάσαμε και να μάθουμε ζούμε με τα ψίχουλα των εκμεταλλευτών μας, με την ανεργία και την φτώχεια και μάλιστα να μας διαχωρίζουν ανάμεσα σε πολύ φτωχούς και σε λιγότερο φτωχούς. Ο πλούτος που υπάρχει, τα μέσα παραγωγής, η τεχνολογία, επιτρέπουν να ζήσουμε πολύ καλύτερα, αλλά αυτό το εμποδίζει το γεγονός ότι τα κατέχουν μια χούφτα πλουτοκράτες.
Ως ΕΚΝΛ και τα σωματεία, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον καθημερινό ταξικό σκληρό αγώνα για την απόκρουση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, κεφαλαίου, για την άμεση αποκατάσταση όλων των απωλειών στα προ του 2009 επίπεδα.
Βασικά μέτωπα πάλης
- Οργάνωση της πάλης κατά σωματείο, κλάδο και τόπο δουλειάς, για υπογραφή ΕΓΣΣΕ με κατώτερο μισθό 751 ευρώ και ΚΣΣΕ με άμεση επαναφορά των κλαδικών μισθών στα προ του 2009 επίπεδα ως βάση για νέες αυξήσεις, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ενάντια στις μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, ενάντια στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις, για την πληρωμή των απλήρωτων, ενάντια στη βαριά φορολογία, για υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας.
- Ανάπτυξη της πάλης για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ενάντια στις απολύσεις, για την λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των ανέργων και του περιορισμού της ανεργίας. Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να καταπιαστούμε πιο δραστήρια με την οργάνωση της δουλειάς κατά σωματείο, για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας για τους ανέργους. Να προχωρήσουμε με τις Λαϊκές Επιτροπές σε συγκρότηση και άλλων επιτροπών ανέργων.
- Οργάνωση της πάλης για να μην επιτρέψουμε να γκρεμίσουν ότι απέμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και του ΕΚΑΣ, να πληρώσουν για τα ελλείμματα η πλουτοκρατία και ο κρατικός προϋπολογισμός, για να ακυρωθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
- Δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης απο το ΕΚΝΛ και τα σωματεία, σε όσους υποφέρουν, σε όσους αγωνίζονται, ως βασικό στοιχείο της δράσης μας και όχι σαν ένα ευκαιριακό στοιχείο έξω από τις γραμμές μας.
- Δυνάμωμα της πάλης για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δημόσιας δωρεάν υγείας σε όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για την ανάπτυξη της δημόσιας δωρεάν ΠΦΥ, για μέτρα υγιεινής & ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
- Να εντείνουμε την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, για την κάλυψη αναγκών σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, ενάντια σε κάθε επιβάρυνση των γονιών.
- Δυνάμωμα της πάλης μας ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του συνδικαλισμού, της απεργίας και της πολιτικής δράσης, ενάντια στις δίκες και τις διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων για την συνδικαλιστική τους δράση.
- Ιδιαίτερη δράση για τα προβλήματα της νεολαίας και συντονισμός της δράσης ΕΚΝΛ – σωματείων που έχουν νεολαία στους τόπους δουλειάς, στον κλάδο τους ή σε σχολές, με περιοδείες, συσκέψεις, εγγραφές στη δύναμη τους, συγκρότηση με απόφαση των Δ.Σ, Επιτροπών Νέων κατά σωματείο, οι οποίες θα βοηθούν να επεξεργάζονται και να υλοποιούν τον σχεδιασμό της δράσης στη νεολαία. Ανάλογη δουλειά στις γυναίκες και τους μετανάστες.
- Με βάση το κοινό πλαίσιο πάλης ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, που υιοθετήσαμε ως ΕΚΝΛ, να οικοδομούμε την κοινωνική συμμαχία, την κοινή πάλη στη βάση των κοινών συμφερόντων και στόχων με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες, μέσα από τις κοινές δράσεις στο επίπεδο του κλάδου και τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, στη συνοικία.
Πρέπει να γίνει πεποίθηση σε όλους μας, ότι για να επιβάλουμε το δίκιο μας σήμερα, απαιτείται γερή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και συνδικαλιστές αποφασισμένους να δώσουν λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στα σωματεία και στους αγώνες με ταξικό προσανατολισμό. Η έλλειψη τέτοιας οργάνωσης σε πολλούς χώρους δουλειάς είναι βασικός λόγος που δεν καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτή τη σφοδρή επίθεση.
Γι αυτό μπαίνει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη η ανασύνταξη του σ.κ με συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, μακριά από τις παγίδες της εργατικής αριστοκρατίας, με μέτωπο στην πολιτική του κεφαλαίου, με αγώνες που δεν θα περιορίζονται στην άμυνα, αλλά θα αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου”.