ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟ ΔΩΛ

Ρεσιτάλ τραγουδιού συνοδεία κιθάρα στο ΔΩΛ με τις Μυρσίνη Μαργαρίτη και Μαρία Ευσταθίου

margariti_2012_11_01“Με τα φτερά του τραγουδιού” είναι ο τίτλος του ρεσιτάλ τραγουδιού με συνοδεία κλασικής κιθάρας που θα παρουσιάσουν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, οι καταξιωμένες Λαρισαίες καλλιτέχνιδες Μυρσίνη Μαργαρίτη και Μαρία Ευσταθίου.

Πρόγραμμα

“Με τα φτερά του τραγουδιού”, σύμφωνα με το τίτλο του Lied του μεγάλου Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Felix Mendelssohn. Θα παρουσιαστούν δυο ακόμη Lied του άλλου μεγάλου ρομαντικού Franz Schubert: το πασίγνωστο Ständchen (Serenade) και το Ungeduld (Ανυπομονησία) απο τον κύκλο “Η ωραία μυλωνου”. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή του ταξιδιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πανέμορφα ποιμενικά τραγούδια ανώνυμων συνθετών της Γαλλίας του 18 αιώνα αλλά και τρία μικρά κομψοτεχνήματα του Ιταλού με την πολυτάραχη ζωή Castelnuovo-Tedesco, ο οποίος λόγω της εβραϊκής καταγωγής του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες πολιτείες κυνηγημένος από τους Ναζί και ζούσε γράφοντας μεταξύ άλλων μουσική για τις ταινίες του Χόλιγουντ.

Η ισπανική μουσική δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει όταν μιλάμε για κιθάρα και τραγούδι και θα παρουσιαστούν τρία δείγματα της: οι Seguidillas του σημαντικότατου “κλασικού” της κιθάρας Fernando Sor, Ισπανού αλλά με καλλιτεχνική δράση κυρίως στη Γαλλία, τρία από τα υπέροχα Canciones populares espanolas του Manuel de Falla, του σημαντικότερου εκπροσώπου της ισπανικής εθνικής σχολής και προσαρμογές παραδοσιακών τραγουδιών του πολυτάλαντου Ισπανού ποιητή Federico Garcia Lorca.

Του Lorca σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη είναι και ο κύκλος Romancero Gitano μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη, μάλιστα η συνοδεία της κιθάρας είναι τόσο απαιτητική που ο συνθέτης έχει κάνει και μια προσαρμογή για μεγάλη ορχήστρα ως “κονσέρτο για κιθάρα”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη την αριστοτεχνική Cantilena από την Βacchiana Βrazileira nr.5 του Heitor Villa-Lobos, αρχικά γραμμένη για ορχήστρα από τσέλα σε διασκευή του ίδιου του συνθέτη.

Η κιθάρα ως όργανο συνοδευτικό της φωνής υπάρχει σε όλα σχεδόν τα είδη μουσικής. Η κλασική κιθάρα με τον διακριτικό και εκφραστικό ήχο της ταιριάζει άριστα με την ανθρώπινη φωνή, και μάλιστα την αναδεικνύει. Στις 15.Φεβρουαρίου θα ακουστούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και τα πιο όμορφα δείγματα του λεγόμενου “έντεχνου” ή “κλασικού” ρεπερτορίου.

ΜΥΡΣΙΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Υψίφωνος, σπούδασε βιολί, τραγούδι, μουσικολογία στην Αθήνα και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (λιντ, ορατόριο, όπερα) στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ (υποτροφίες «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», «Γιούργκεν Πόντο»).

Ως φοιτήτρια τραγούδησε Σερπέτα (Η ψευτοπεριβολάρισσα, συμπαραγωγή Κρατικού Θεάτρου Ζάλτσμπουργκ και Διεθνούς Φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ), Τσερλίνα (Ντον Τζοβάνι), Γκρέτελ (Χένζελ και Γκρέτελ) ενώ ως μόνιμη μονωδός στην όπερα του Χάλε (Γερμανία) ερμήνευσε Παμίνα (Ο μαγικός αυλός), Αδελφή Γενοβέφα (Αδελφή Αγγελική), Μαργαρίτα (Ιωάννα στην πυρά), Φωνή εξ ουρανού και Τεμπάλντο (Ντον Κάρλος), Ξένια (Μπορίς Γκοντουνόφ), Βελγούνδη (Ο Χρυσός του Ρήνου), Ευρυδίκη (Ορφέας) κ.ά.

Έχει εμφανιστεί σε Λονδίνο (BBC Proms), Βέλγιο (ανάληψη της ελληνικής προεδρίας), Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία, Τουρκία, Μεξικό, ΕΛΣ, ΜΜΑ, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α. Έχει ηχογραφήσει Χέντελ (Απόλλωνας και Δάφνη, Ορχήστρα Διεθνούς Φεστιβάλ Χέντελ) και έργα Ντεμπισί (UTOPIA).

ΜΑΡΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

IMG_0955Η Μαρία Ευσταθίου γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και πήρε τις πρώτες μουσικές της γνώσεις και εμπειρίες. Σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτή στην τάξη κιθάρας του Κώστα Κοτσιώλη στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου και απέσπασε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί. Η απόφασή της να συνεχίσει τις σπουδές της με τον Frank Bungarten , την οδηγεί στην Μουσική Ακαδημία της Λουκέρνης παίρνοντας δίπλωμα (master) ερμηνείας και σολίστ με διάκριση.

Παράλληλα αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε κόρνο και ανωτέρα θεωρητικά στο Όρφειο Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τον Βαγγέλη Σκούρα και Κώστα Τελάκη.

Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη για τις σπουδές της στην Ελβετία ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες και καθηγητές της εποχής, όπως: T.Müller-Pering, R.Aussel, D.Russel, S.Schidt, O.Ghiglia, H.Käppel, S.Arruta. κ.α.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και μέλος συνόλων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία κ.α.

Ως ιδρυτικό μέλος του κιθαριστικου κουαρτέτου “anemos” απέσπασε στη Ζυρίχη το βραβείο: “Förderpreis Orpheus-Konzerte”. Ακολούθησαν ηχογραφήσεις για το “Radio Suisse Romande”, συνεργασίες με τον Γερμανό φωτογράφο Thomas Struth και τον Ιάπωνα χορογράφο Hideto Heshiki.

Με το κουαρτέτο “anemos” ηχογράφησε και δυο CD με έργα: Reich, Torroba, Laurent, Turina και Σκαλκώτα.

Επίσης το ενδιαφέρον της για τη σύγχρονη μουσική και για το συνδυασμό της κιθάρας με διάφορα, συχνά ασυνήθιστα όργανα και με τη φωνή, απέδωσε συνεργασίες με σημαντικά ελβετικά σύνολα και ορχήστρες.

Είναι μόνιμη συνεργάτης της Luzerner Sinfonieorchester και του θεάτρου της Λουκέρνης.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ