ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

βαρουσαπΓράφει ο Γιάννης Παιδής

Σαν έτοιμη από καιρό να πετύχει τους στόχους της στη διεθνή σκακιέρα εμφανίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία κατόρθωσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να αλλάξει άρδην το κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό, και να βάλει στο τραπέζι τα ζητήματα που είχε αναδείξει προεκλογικά και αφορούν μια διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης, για το χρέος, για την τρόικα, την ανάπτυξη, διαψεύδοντας και τις ντόπιες Κασσάνδρες που προέβλεπαν χρεωκοπία και καταστροφή.

Η νέα κυβέρνηση φρόντισε να ανοίξει όλα τα μέτωπα από τις πρώτες μέρες της θητείας της και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο (συναντήσεις με Σούλτς και Ντάισελμπλούμ), ξετυλίγοντας παράλληλα ένα σχέδιο επαφών σε Ευρώπη και ΗΠΑ το οποίο φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα.

Αυτό το σχέδιο περιελάμβανε την επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά και τη συνάντηση της ομάδας διαπραγμάτευσης με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

Αυτές οι δύο επαφές ήταν που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, δημιουργώντας νέα δεδομένα ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ρέντσι, το Γάλλο πρόεδρο κ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ.

Ηταν οι επαφές που έφεραν την χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου κ. Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας, την ξεκάθαρη υποστηρικτική θέση της Γαλλίας, αλλά και τη δήλωση Γιουνκέρ για κατάργηση της τρόικας.

Κατά συνέπεια ο κύκλος επαφών του κ. Τσίπρα που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία και ολοκληρώνεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια άλλη πολιτική, που θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική συμφωνία, ελπίζουμε επωφελή για τη χώρα και το λαό, χωρίς τα καταστροφικά μνημόνια και με αναθεώρηση του χρέους.

Η μέχρι σήμερα στρατηγική για αλλαγή του κλίματος πέτυχε, δεν μένει παρά να δούμε πώς θα υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός για ένα κράτος δικαίου, για μια χώρα που θα μπορέσει να κινηθεί σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς τα βαρίδια του τεράστιου και μη εξυπηρετούμενου χρέους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ