ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

βαλαβανηΚατά προτεραιότητα ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που μεταφέρουν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά καταθέσεων θα ξεκινήσουν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά από εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη ζητήσει από το ΣΔΟΕ τη διενέργεια ελέγχων «πόθεν έσχες» σε υποθέσεις φορολογουμένων με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Προς το σκοπό αυτό το ΣΔΟΕ ξεκίνησε την προεργασία για τη δημιουργία λίστας φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό αντίστοιχης με εκείνη που είχε δημιουργηθεί με στοιχεία 54.000 Ελλήνων φορολογουμένων που μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού ανάμεσα στο 2009 και το 2011 καταθέσεις άνω των 22 δισ. ευρώ.

Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα πολίτες και επιχειρήσεις που έβγαλαν το τελευταίο δίμηνο με εμβάσματα πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό (έκαστος). Σημειώνεται πως από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 23 Ιανουαρίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ιδιωτών αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία εμβασμάτων περιέρχονται στην κατοχή της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ από τις τράπεζες και περιλαμβάνουν τα ονόματα των καταθετών, τον ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκληρώνει την παρούσα περίοδο έλεγχους σε δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, εν μέσω της διερεύνησής τους για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως από τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρηματικά εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια, προέκυψε πως συνολικά 5.260 υπάλληλοι του Δημοσίου έστειλαν μέσω εμβασμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής αθροιστικά το ποσό του 1,45 δισ. ευρώ.

Από αυτούς οι 4.845 υπάλληλοι που παραμένουν στο Δημόσιο ελέγχονται από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ οι υπόλοιποι 415 που έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο ελέγχονται από την ΓΓΔΕ και συντόμως αναμένονται ανακοινώσεις για τα ευρήματα των ελέγχων.

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ