ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Ανακοίνωση της Θ.Ο. Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων με αφορμή το γεφύρι της Πλάκας

γεφυριΤο ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τα Τζουμέρκα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και

των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους. Είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός.

Το γεφύρι έπεσε αλλά οι ευθύνες για κακοσυντήρηση παραμένουν…  Ποιοι ευθύνονται για την έλλειψη συντήρησής του; Πόσα άλλα γεφύρια και μνημεία πολιτιστικής μας κληρονομιάς βρίσκονται στο έλεος της τύχης;

Αμελεί η Πολιτεία λόγω έλλειψης χρημάτων κι εμείς, οι πολίτες, αδιαφορούμε για αυτά που βρίσκονται κοντά μας χωρίς να θέτουμε στις άμεσες προτεραιότητές μας τη δρομολόγηση της συντήρησής τους.   Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ιδίως των τελευταίων χρόνων, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, είχαν υποβαθμίσει τον Πολιτισμό περικόπτοντας τα κονδύλια για τις απαραίτητες αναπαλαιώσεις και συντηρήσεις των ιστορικών μας μνημείων.  Αντιθέτως  περνούσαν νομοσχέδια τουριστικής “ανάπτυξης” με τσιμεντοποίηση στις κορεσμένες αστικές περιοχές ή/και καταπάτηση στις ακτές και στα δάση μας, ξεπουλώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και το φυσικό μας πλούτο.

Όμως ο λαός έδωσε την απάντησή του.  Ας γίνει η άδικη αυτή καταστροφή του γεφυριού η αφορμή για να κινητοποιηθούμε στην καταγραφή και συντήρηση όλων των μνημείων που χρήζουν φροντίδας, ώστε να  μειωθούν οι πιθανότητες καταστροφών τους, καταστροφές που δείχνουν σοβαρή έλλειψη αγάπης για την πατρίδα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ