ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΣΙΠΡΑςΣχεδόν τέσσερις ώρες ήταν κλεισμένα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου στην αίθουσα συσκέψεων και είχαν βάλει… κάτω τις προγραμματικές δηλώσεις και όσα πρόκειται να πει την Κυριακή, στις 19:00 στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι συγκεκριμένος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και όπως διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα χωριστούν σε δυο ενότητες: το πρώτο σκέλος θα αφορά στο πρώτο εξάμηνο, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους και το δεύτερο στα υπόλοιπα 3,5 χρόνια.

“Δεσμευόμαστε από τη λαϊκή εντολή” δηλώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι άξονες των προγραμματικών δηλώσεων είναι τρεις:

– η εφαρμογή του προγράμματος ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης

– η επανεκκίνηση της οικονομίας και

– ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, δηλαδή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με κάποιες… πινελιές αλλαγής, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος 4ετίας. Άμεσα θα υλοποιηθούν κάποια από τα βασικά σημεία του προγράμματος, αλλά δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις εξαγγελίες Τσίπρα είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Σταδιακά θα έρθει και η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000€ όπως είχε εξαγγείλει και προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά η αύξηση του αφορολόγητου συνδέεται και από την πορεία των εσόδων του κράτους. Όσο πιο γρήγορα κλείσει η «μαύρη τρύπα» (σ.σ. τον Ιανουάριο αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ) και παταχθεί η φοροδιαφυγή, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει το αφορολόγητο.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά του στα 751 ευρώ προσδιορίζεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο και αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Όταν η κυβερνητική πηγή ρωτήθηκε για το θέμα της ρευστότητας, απάντησε λίγο σαν… Πυθία, λέγοντας πως «όλα αντιμετωπίζονται σε πραγματικό χρόνο».

Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

Αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις δεν τις περιμένουν μόνο οι βουλευτές για να αποφασίσουν αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ούτε οι πολίτες για να ξέρουν τι τους περιμένει. Κυρίως τις περιμένουν οι δανειστές. Και εκείνοι περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα.

Άλλωστε, την Τετάρτη υπάρχει το έκτακτο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και στο οποίο θα δώσουν το παρόν τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (η οποία δεν αποκλείεται να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη) όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, κυβερνητική πηγή εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Αθήνα θα φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το Eurogroup για τη συμφωνία γέφυρα. «Ο διάλογος με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη, εμείς δεσμευόμαστε από τη λαϊκή εντολή», είπε.

Όπως τόνισε, όσα πρόκειται να πει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, θα είναι όσα θα… ακούσουν και στις Βρυξέλλες. “Ο πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία”, τονίζεται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ – newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ