Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΙΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Πρόκειται για την πλέον επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία κατά των γυναικών, με όποια μορφή και αν εκφράζεται (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking)δεν είναι μαγκιά, είναι δειλία.

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Βία κατά των Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζω», που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο με πρωτοβουλία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας  Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου.

Συγκλονιστική η προβολή σχετικού βίντεο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με τίτλο «Τώρα Μιλάω!», όπου 11 γνωστές Ελληνίδες ηθοποιοί αποκαλύπτουν αληθινές ιστορίες κακοποίησης προτρέποντας τις γυναίκες- θύματα να μιλήσουν, ενώ εξίσου συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές.

Ειδικότερα για την Ελλάδα 1 στις 2 γυναίκες που δολοφονούνται είναι θύματα του συντρόφου τους ενώ 1 στις 5 γυναίκες στη χώρα μας έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τον άντρα της τουλάχιστον μία φορά. Την ίδια ώρα το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, σύμφωνα δε με εκτιμήσεις 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου,  μίλησαν ο εθνικός αντιπρόσωπος της γραμμής 1109 που ασχολείται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Άρης Καρδασιλάρης, η νομικός Μαρία Χρυσαφίδου, η Αστυνόμος Β’-Ψυχολόγος ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας Μαρία Κορώνη και η ψυχολόγος του Ξενώνα Ελένη Σοφού, ενώ σε σύντομο χαιρετισμό του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Δεληγιάννης αναφέρθηκε στις δομές που μπορούν να παρέμβουν «… σε ένα ζήτημα ευαίσθητο και ένα θέμα ταμπού».

«Η τοπική κοινωνία έχει πολύ δρόμο να διαβεί, καλώς άνοιξε επιτέλους μια τέτοια κουβέντα στη Λάρισα διότι είμαστε μια πόλη όπου το επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα και του κέντρου ενημέρωσης ανησυχεί γιατί δεν υπάρχει προσέλευση και το θέμα παραμένει κρυφό», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Δεληγιάννη.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών γεμίζοντας την αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ