ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

δρομος ανατροπήςΣχετικά με την χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με αφορμή τη νέα αίτηση ακύρωσης των Υδατικών Διαχειριστικών Σχεδίων της Θεσσαλίας, λόγω εκτροπής Αχελώου, που κατέθεσαν φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Την ίδια μονότονη και αδιέξοδη προσπάθεια για εκτροπή του Αχελώου συνεχίζει η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το σύνολο των αναγκαίων έργων που έχει ανάγκη ο θεσσαλικός κάμπος και τα οποία δε μπορούν να υλοποιηθούν όσο δεν υπάρχουν, επικαιροποιούνται και εφαρμόζονται Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων.

Στην εκτροπή Αχελώου, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εναντιωθεί διαχρονικά όχι μόνο οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα, αλλά και μια σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν πετύχει πληθώρα αποφάσεων παγώματος και ακύρωσης του έργου. Η Περιφερειακή Αρχή για μια ακόμη φορά επέλεξε, όταν συζητούνταν τα 2 εναλλακτικά σενάρια για το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, να επιμείνει, εμμονικά θα έλεγε κανείς, στην επιλογή που προβλέπεται υποχρεωτικά η εκτροπή του Αχελώου ποταμού. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η απόφαση βρήκε απέναντί της εκ νέου τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι κατέθεσαν –πολύ πριν τις εκλογές- νέα αίτηση ακύρωσης των Υδατικών Σχεδίων Διαχείρισης της Θεσσαλίας.

Χαρακτηριστικό της υποκριτικής στάσης είναι ότι οι συγγενείς παρατάξεις και κόμματα που στη Θεσσαλία συντάσσονται με τον κ. Αγοραστό, στη Δυτική Ελλάδα υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Όμως, το νέο αυτό πάγωμα μέχρι τις 4 Μαρτίου κι ακόμη περισσότερο, αν όντως προχωρήσουν σε αίτημα αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης οι θεσσαλικοί φορείς που συντάσσονται με το έργο της εκτροπής, θα μπλοκάρει ένα ολόκληρο πλέγμα αρδευτικών και υδρευτικών έργων. Έργα που προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και τα οποία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας μας, με το τρέχον “πάγωμα” δε θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησής τους.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, να αποφύγει νέες δικαστικές περιπέτειες που δεν ωφελούν κανέναν, πόσο δε μάλλον τον τόπο, και να προχωρήσει στο υφιστάμενο εναλλακτικό σενάριο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υλοποίηση τόσο των δρομολογημένων όσο και των πρόσθετων έργων ταμίευσης νερού στη Θεσσαλία, χωρίς μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποταμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ