Η χώρα προέλευσης του κρέατος που χρησιμοποιείται ως συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως π.χ. στα λαζάνια, θα πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια, όπως συμβαίνει και με το νωπό βοδινό κρέας. Αυτό υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τετάρτη, και κάλεσαν την Επιτροπή, η οποία δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το θέμα αυτό στα τέλη του 2013, να υποβάλει νομοθετική πρόταση.
Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 460 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 33 αποχές, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος που χρησιμοποιείται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση των Ευρωπαίων καταναλωτών και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στον απόηχο του σκανδάλου για το κρέας αλόγου και άλλων περιπτώσεων απάτης στον τομέα των τροφίμων.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν στο κείμενο που υιοθέτησαν την ανησυχία τους για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της απάτης στον τομέα των τροφίμων στην ασφάλεια των τροφίμων, στην υγεία και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στη λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων και στη σταθερότητα των τιμών των γεωργικών προϊόντων.
Ελευθερία επιλογών για τον καταναλωτή
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.12.2013) αναγνωρίζει ότι περισσότεροι από το 90% των καταναλωτών που συμμετείχαν στις έρευνες θεωρούν σημαντικό να επισημαίνεται η προέλευση του κρέατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα και σημειώνουν ότι αυτός είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους.
Οι επιπτώσεις στις τιμές
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι όσον αφορά τον αντίκτυπο στις τιμές, τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήγαγε μια γαλλική οργάνωση καταναλωτών διαφέρουν σημαντικά από τα πορίσματα της έκθεσης της Επιτροπής όσον αφορά το κόστος που απαιτείται για την καθιέρωση επισήμανσης του τόπου καταγωγής και ζητούν να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα αυτό, προκειμένου να δοθεί μια σαφέστερη εικόνα του πιθανού αντικτύπου στις τιμές, με την προϋπόθεση ότι η εξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με οργανώσεις καταναλωτών και δεν θα καθυστερήσει τις νομοθετικές προτάσεις.
Περισσότερες πληροφορίες
Ένα 30-50%, ανάλογα με το κράτος μέλος, του συνολικού όγκου κρέατος σφαγίων υφίσταται επεξεργασία και μεταποιείται σε συστατικά κρέατος για τρόφιμα, κυρίως σε κιμά, παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας.