ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΤΣΙΠΡΑςΟι βάσεις για έναν προωθητικό και προοδευτικό συμβιβασμό στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της ετέθησαν στη σύνοδο κορυφής και στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο περιθώριό της.

“Πλέον, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Το Μνημόνιο και η τρόικα έχουν τελειώσει”.

Ολόκληρη η εσαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και για την υπομονή σας.

Όπως γνωρίζετε, χθες και σήμερα, η νέα ελληνική κυβέρνηση είχε την πρώτη της παρουσία σε δυο κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς: στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησαν θέματα τρομοκρατίας και κυρίως η κρίση στην Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, στις τετραμερείς συνομιλίες στο Μινσκ, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη. Υπήρξε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου. Είναι μια συμφωνία που δίνει μια ευκαιρία στην ειρήνη και στη συνεννόηση στην Ουκρανία.

Συζητήσαμε επίσης το θέμα της τρομοκρατίας και ομόφωνα εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς το γαλλικό λαό, καταδικάζοντας τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Παράλληλα, εξετάσαμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο τόσο στην εκδήλωσή του όσο και στις αιτίες του, δηλαδή στη ρίζα του κακού, σεβόμενοι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, υπήρξε αναλυτική συζήτηση για την ΟΝΕ, στο πλαίσιο της οποίας εκλήθη ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Dijsselbloem, ο οποίος ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται σε σχέση με τη χώρα μας. Επανέλαβε τη δήλωσή του για τη συμφωνία που είχαμε μετά από τη συνάντησή μας σήμερα το πρωί, την οποία φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε. Μια δήλωση που αποτελεί ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα, μέχρι το επόμενο τακτικό Eurogroup. Να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τις τελευταίες ώρες, αλλά και τις προηγούμενες μέρες, διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν, δεν υπέγραφε, την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου. Όπως επίσης και σενάρια τρομοκρατίας και χρεοκοπίας, σε περίπτωση, που όπως και έγινε, δεν δεχόμασταν τη χθεσινοβραδινή πρόταση για το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup. Δεν τα υπογράψαμε. Καμία καταστροφή δεν επήλθε, όπως φαντάζομαι, αντιλαμβάνεστε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αποκλειστικό και ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και το ουσιαστικό αντικείμενο του επόμενου Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Ελληνική Δημοκρατία σε αυτές τις διαβουλεύσεις προσέρχεται με καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται, διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται όμως τις επόμενες ημέρες. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργασίες τους θα διευκολύνουν τη συζήτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας».

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ