Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΓΝΩΣΤΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

MK67Αν και πέρασαν δύο χρόνια από τη στιγμή που ένας αστεροειδής εξερράγη πάνω από τη Ρωσία και τραυμάτισε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, η προέλευση του διαστημικού βράχου εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες.

Ο 20 μέτρων αστεροειδής έπεσε πάνω από την πόλη Τσελιάμπινσκ, στη Ρωσία, στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, σπάζοντας παράθυρα σε όλη την περιοχή και στέλνοντας πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο με εκδορές από τα ιπτάμενα γυαλιά.

Αρχικά, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ προήλθε από έναν αστεροειδή πλάτους 2 χιλιομέτρων που βρισκόταν κοντά στη Γη και που ονομάζεται 1999 NC43. Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά έδειξε λίγες ομοιότητες μεταξύ αυτού  και του ρωσικού μετεωρίτη.

Η έκρηξη του μετεωρίτη στη Ρωσία έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον για την  αναζήτηση δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, και πυροδότησε τη δημιουργία ενός νέου κέντρου προειδοποίησης για αστεροειδείς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.

Σε δήλωσή του αυτή την εβδομάδα, το Ίδρυμα B612, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη μείωση της απειλής από αστεροειδείς, προέτρεψε τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να εντείνουν την αναζήτησή τους για επικίνδυνους διαστημικούς βράχους. Η ομάδα σχεδιάζει να προσθέσει σε αυτή της την προσπάθεια και το διαστημικό τηλεσκόπιο Sentinel, το οποίο ελπίζει να έχει σε τροχιά το 2018.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ