«ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ!» ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

laog1Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά, με τίτλο: «Τα χρώματα της ελληνικής Αποκριάς!». Τα παιδιά ήρθαν στο Μουσείο, όπου ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα μαθαίνοντας για τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής και  τις ρίζες τους στα χρόνια της παράδοσης.

Είδαν τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, τους Κουδουνάτους της Νάξου, έμαθαν πώς μαγειρεύεται το μπουρανί στον Τύρναβο, τι είναι οι Τζαμάλες των Ιωαννίνων και οι Μπουμπούνες, πότε και γιατί καίνε τον Καρνάβαλο και τελικά τι συμβολίζει ο χαρταετός που τρελαίνονται όλα τα παιδιά να πετούν την Καθαρά Δευτέρα.

Στη συνέχεια, κατασκεύασαν μάσκες εμπνευσμένες από το παραδοσιακό έθιμο «Μπούλες και Γενίτσαροι» της Νάουσας και διασκέδασαν παίζοντας την παραδοσιακή χάσκα.

Η έκπληξη για τα παιδιά ήταν όταν βγήκαν στον αύλειο χώρο του Μουσείου, χόρεψαν το γαϊτανάκι και στο τέλος το αποκριάτικο τραγούδι «Πώς το τρίβουν το πιπέρι»,  με πολύ κέφι  μέσα σε ατμόσφαιρα  αποκριάτικου γλεντιού.….

Το πρόγραμμα παρακολούθησε και ομάδα Προσκόπων.

Οι γονείς-συνοδοί φεύγοντας πήραν χάσκες με λουκούμια,  τα οποία προσέφερε στο Μουσείο η Χαλβαδοποιία των Αφών Παπαγιάννη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ