Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

καρλαΤην εθνική ανάγκη να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση των έργων ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, τονίζει σε επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας κ. Γιώργο Σταθάκη,  και τους αναπληρωτές υπουργούς Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης σημειώνει την μεγάλη σπουδαιότητα της επαναδημιουργίας της λίμνης, η οποία έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ζητά:

  • Την αύξηση του ορίου πληρωμών, καθώς αυτό για το 2015 έχει καθορισθεί στα 60 εκ. € και είναι πολύ περιορισμένο ώστε να καλύψει τα ήδη υπάρχοντα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία σημειωτέον πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 30/10/2015.
  • Η μεταφορά των πράξεων του έργου «Επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας» θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη μεταφορά πόρων (ορίου πληρωμών), ώστε η περιφέρεια να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συγκεκριμένων πράξεων.
  • Επίσης η μεταφορά των πράξεων σε Συλλογική απόφαση της Περιφέρειας συνεπάγεται και επιβάρυνση του Εθνικού σκέλους του ΠΔΕ της Περιφέρειας, δεδομένου ότι προβλέπονται συνοδές δράσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ακόμα την ανάγκη για ομαλή χρηματοδότηση των εγκεκριμένων δαπανών, καθώς και για την εξεύρεση νέας χρηματοδότησης προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα έργα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με απένταξη όλου του έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, με ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ε.Ε. η επιστροφή των 240.000.000 € που είναι το κόστος χρηματοδότησης του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ