ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτη Καραγκόγκου υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία μειώνεται η τιμή του νερού για το δήμο Ελασσόνας. Όλους τους λόγους και τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης απόφασης ανέλυσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ, ο οποίος υποστήριξε:

«Με γνώμονα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για μείωση της τιμής κατανάλωσης  νερού εισηγηθήκαμε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ.ΕΛ. την μείωση του ειδικού  τέλους   κατά 70% επιβαρύνοντας έτσι τους καταναλωτές από 80 % επί της κατανάλωσης νερού  που υπήρχε με 24%.  Το   τελικό όφελος  για τους καταναλωτές ανέρχεται   μεσοσταθμικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Εκτός  όμως από το ειδικό τέλος  έχουμε κάνει μειώσεις και σε όλες τις κατηγορίες των τελών σύνδεσης .  Μειώνουμε τα τέλη σύνδεσης με την αποχέτευση την ύδρευση καθώς και άλλες παρεπόμενες εργασίες της οποίες εκτελεί η ΔΕΥΑ και επιβαρύνουν τους καταναλωτές.  Και σ΄ αυτές τις κατηγορίες οι μειώσεις ξεπερνούν το 30%.

Η απόφασή μας για μείωση μόνο του ειδικού τέλους καθώς και των τελών σύνδεσης , παρότι στις προθέσεις μας ήταν και ο εξορθολογισμός  των τιμών σύμφωνα με την κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού, πάρθηκε, εξ αιτίας της αδυναμίας  της υπηρεσίας να προσδιορίσει το οικονομικό κόστος  έτσι ώστε να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική κοστολόγησης του νερού  στους δημότες.

Υποσχόμαστε πως με τη λήξη του οικονομικού έτους 2015 και έχοντας πλήρη καταγραφή των λειτουργικών δαπανών θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το οικονομικό κόστος της επιχείρησης,  να  επανέλθουμε και σε περαιτέρω μείωση και εξορθολογισμό των τιμών προς όφελος των δημοτών μας.

Στο αποτέλεσμα αυτό που σήμερα σας παρουσιάζουμε και ζητάμε την έγκρισή του από το συμβούλιο οδηγηθήκαμε σύμφωνα με όσα  σας παραθέτουμε στη συνέχεια.

1)    Τα έσοδα  της επιχείρησης που συμμετέχουν στην κάλυψη των εξόδων χρήσης ουσιαστικά παραμένουν αμετάβλητα με τάσεις  ευελπιστούμε ανόδου αφού τα τέλη σύνδεσης κυρίως της αποχέτευσης  που μειώνονται θα οδηγήσουν σε περισσότερους καταναλωτές να συνδεθούν, αυξάνοντας έτσι και τα έσοδα της επιχείρησης.

2)    Η πρόθεσή μας να πατάξουμε την παράνομη σύνδεση με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΕΛ (ύδρευσης – αποχέτευσης ) καθώς και η επιβολή αυστηρών προστίμων  στους παρανομούντες που μέχρι σήμερα ας μου επιτραπεί η έκφραση  τύχαιναν ασυλίας  θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων της επιχείρησης.

3)    Επίσης πιστεύουμε πως με περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών της επιχείρησης, εφαρμόζοντας συστήματα ελέγχου αποκατάστασης  βλαβών  δημιουργία αποθήκης υλικών με παραστατικά εισαγωγής εξαγωγής υλικών καθώς και διενέργεια απογραφής, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει  η εξοικονόμηση προς όφελος της επιχείρησης θα είναι μεγάλη.

4)    Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε καταναλωτή με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των μέτρων είσπραξης  ευελπιστούμε σε μεγάλη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στο τιμολόγιο που αφορά ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα με την πρότασή μας οι εκπτώσεις εφαρμόζονται και σε άλλες κατηγορίες πολιτών πέραν των ατόμων με ειδικές δεξιότητες  όπως οι άποροι, οι ανασφάλιστοι οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες,  ανακουφίζοντας έτσι στο μέτρο του δυνατού όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας και ειδικά σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που μαστίζει τη χώρα μας.

Επειδή όμως μετά την ομόφωνη  απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΕΛ  για τις μειώσεις που προτείνει υπήρξαν δημοσιεύματα,  με σαφή πρόθεση την παραπληροφόρηση των καταναλωτών  οφείλω να  αναφερθώ και σ’ αυτά.

Σε ότι αφορά τη νομιμότητα ή όχι του ειδικού τέλους,  τη μείωση του οποίου κάποιοι αποκάλεσαν απάτη ολκής    (αλήθεια αυτοί που τα γράφουν αυτά λειτουργώντας ουσιαστικά ως κέντρα τύπου μικρών μειοψηφιών συμβουλεύτηκαν  το λεξικό για το τη σημαίνει απάτη ολκής;),  θα σας μοιραστεί το σύνολο των νόμων που εγκρίνουν την επιβολή του αλλά και η ειδική έκθεση του συνηγόρου του πολίτη που αποφαίνεται για τη νομιμότητα της επιβολής.

Ελπίζω μετά απ’ αυτό όσοι με περισσή ελαφρότητα παραπληροφορούν τους δημότες και την κοινή γνώμη να επανορθώσουν και αν μη τι άλλο να ζητήσουν έστω και μια συγνώμη για τις ύβρεις που τόσο εύκολα εκτοξεύουν.

Αν έπειτα και από αυτές τις εξηγήσεις δεν πειστούν για αυτά που παρουσιάζουμε τους προκαλούμε να προσφύγουν οι ίδιοι  στη Δικαιοσύνη και όχι να προτρέπουν έμμεσα  μέσα από κακόβουλα δημοσιεύματα να το πράξουν οι δημότες.

Τέλος σε ότι αφορά την αναφορά του πρώην Δημάρχου κ. Πασχόπουλου  για την αδικία που υφίστανται οι δημότες του Καποδιστριακού πρώην  Δήμου Ελασσόνας έναντι των πρώην  Καποδιστριακών Δήμων που συνενώθηκαν  με το πρόγραμμα Καλλικράτης τονίζουμε τα εξής:

1)  Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2307 το οποίο τροποποιεί το άρθρο 26 του Ν. 1069 η ΔΕΥΑ μπορούν να καθορίζουν  «ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης για τους κατοίκους των Δήμων ή κοινοτήτων ή  συνοικισμών αυτών που μετέχουν στην επιχείρηση και οι οποίοι εξυπηρετούνται με δικό τους δίκτυο ανεξάρτητο από το ενιαίο δίκτυο της επιχείρησης και να Θεσπίζονται  διαφορετικά τιμολόγια ανα περιοχές ανάλογα με τα εκτελούμενα έργα ή με το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων της περιοχής»

Φυσικά αν είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το κόστος λειτουργίας για την παροχή νερού στους πρώην Δήμους που συνενώθηκαν με το Δήμο Ελασσόνας θα εξορθολογίζαμε το τιμολόγιο όπως αρχικά αναφέραμε ότι έχουμε ως στόχο.

Δυστυχώς όμως  τα στοιχεία που διαθέτει σήμερα η επιχείρηση και  ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε δεν επιτρέπει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η απαραίτητη καταγραφή  των γεωτρήσεων των αντλιοστασίων αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται  για την παροχή νερού δεν υπήρχε.

Ακόμη και η αποκατάσταση βλαβών από εξωτερικούς εργολάβους γινόταν με μια σύμβαση συντήρησης χωρίς να περιγράφονται ούτε οι εργασίες που εκτελούνταν ούτε ο εξοπλισμός που αντικαθιστούνταν ή επισκευαζόταν με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε σήμερα ποιος είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός και των αντλιοστασίων και των γεωτρήσεων.

Η προσπάθειά μας σήμερα  πέρα από την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στο σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων εστιάζεται και στα εξής:

  • Δημιουργία μητρώου καταναλωτών
  • καταγραφή του συνολικού δικτύου ύδρευσης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα
  • Καταγραφή του δικτύου αποχέτευσης όπου υπάρχει
  • Καταγραφή των πηγών υδροδότησης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα
  • Μεταφορά στην επιχείρηση των εξόδων για την παροχή ύδρευσης που βαρύνουν σήμερα το Δήμο και αφορούν τη ΔΕΥΑ ΕΛ
  • Έλεγχος της ποιότητας του νερού που παρέχεται σε κάθε δημότη του δήμου μας.
  • Καταγραφή των απαραίτητων έργων και παρεμβάσεων  όπου απαιτούνται για το δυνατόν καλύτερες παροχές στους δημότες μας.

Ειλικρινά ζητάμε συγνώμη γιατί δεν καταφέραμε  σε μόλις πέντε μήνες να εξορθολογίσουμε μία κατάσταση που παραλάβαμε όπως σας την προαναφέραμε

Η προηγούμενη δημοτική αρχή κατηγορεί εμάς για τη διατήρηση των τιμών της κατανάλωσης νερού που  η ίδια εφάρμοσε  και δυστυχώς χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς καμία μελέτη έτσι αυθαίρετα επιβάρυνε τους πολίτες των πρώην  Καποδιστριακών Δήμων με την τιμή των 0,3225 €  ανά m3  για την πάγια κατανάλωση αλλά και 0,38 €  για τη μέση κατανάλωση.

Εμείς δεν καταλογίζουμε ούτε αναζητούμε ευθύνες. Σκοπός μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση  του κάθε δημότη αλλά και η δικαιότερη κατανομή των βαρών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ