ΝΤΑΛΙΚΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 15 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΒΑΡΟΥΣ 80 ΤΟΝΩΝ

μεταφοράΜία μυκηναϊκή αψιδωτή κατοικία ηλικίας περίπου 3.500 ετών μεταφέρθηκε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων την περασμένη Παρασκευή, φυσικά εντυπωσιάζει. Η αψιδωτή κατοικία μεταφέρθηκε στο θεματικό πάρκο των Λειβήθρων που αποτελεί έργο του ΕΣΠΑ και χρονολογείται στην ύστερη εποχή του Χαλκού.

Βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής αυτοκινητόδρομου μέσα σε νεκροταφείο με 22 κιβωτιόσχημους τάφους κτερισμένους με μυκηναϊκού τύπου αντικείμενα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή και τον Γιώργο Λιάλιο, η μεταφορά έγινε με νταλίκα, στοίχισε 85.000 ευρώ και ήταν απολύτως επιτυχής. Ο σημαντικός Ελληνας αρχαιολόγος Δημήτρης Κορρές εξήγησε στον Γιώργο Λιάλιο όλη τη διαδικασία μεταφοράς του μνημείου που είχε βάρος 80 τόνους.

«

Αρχικά έγινε οριζόντια διάτρηση κάτω από μνημείο προκειμένου να τοποθετηθούν σωλήνες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους» λέει ο Δημήτρης Κορρέ. «Κατόπιν τα άκρα των σωλήνων συνδέονται με οπλισμένο σκυρόδεμα και ακολουθεί η απόσπαση, με τη βοήθεια γερανών. Το μνημείο ζύγιζε περίπου 80 τόνους και μεταφέρθηκε με ειδική πλατφόρμα στον αρχαιολογικό χώρο στα Λείβηθρα. Εκεί τοποθετήθηκε στη θέση που είχε επιλεγεί, ενώ το κενό ανάμεσα στο αντικείμενο και το έδαφος συμπληρώθηκε με σκυρόδεμα».

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ