ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΠΑ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΜΕ ΣΤΑΘΑΚΗΟ αποτελεσματικός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων με τις 13 Περιφέρειες για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών στις βασικές υποδομές που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, ήταν το αντικείμενο  συνάντησης εργασίας του προέδρου  της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, το μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ και αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, καθορίστηκαν οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την άμεση συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής ´Ένωσης για την αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και τις δημόσιες υποδομές.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή και οικονομική εκτίμηση των καταστροφών από τις Περιφέρειες, σε συνεργασία με τους Δήμους κάθε Περιφερειακής Ενότητας  και η αποστολή των στοιχείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με το αίτημα της ΕΝΠΕ για παράσταση στην ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για την έναρξη του νέου προγράμματος στο οποίο ο ρόλος των 13 Περιφερειών στη διαχείριση των κονδυλίων είναι κεντρικός.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Είχαμε καταρχήν την ευκαιρία να συγχαρούμε τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του σε μια πολύ κρίσιμη  περίοδο για την Ελληνική οικονομία. Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας τόσο για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να μην χαθεί χρόνος αλλά και ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία, όσο και για την άμεση αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών στις δημόσιες υποδομές από τις πρόσφατες πλημμύρες».

Παράλληλα ο κ. Αγοραστός απέστειλε την κάτωθι επιστολή προς τους περιφερειάρχες της χώρας ζητώντας την οριοθέτηση των  περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες – κατολισθήσεις για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων αποζημιώσεων και αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών. Η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη χθεσινή μας συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες άμεσης καταγραφής και εκτίμησης των καταστροφών που επήλθαν από τις πρόσφατες πλημμύρες του Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε αίτημα για συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις δημόσιες υποδομές.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να προβείτε σε αίτημα για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και τη λεπτομερή καταγραφή και οικονομική εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης των καταστροφών στις δημόσιες υποδομές και το οδικό δίκτυο.

Παρακαλείσθε για την αποστολή των σχετικών στοιχείων με φωτογραφικό υλικό και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε αναγκαίο στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (info@enpe.gr) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.

Επισημαίνεται ότι το ΤΑΕΕ χρηματοδοτεί την αποκατάσταση καταστροφών μόνο των δημόσιων υποδομών. Ωστόσο η καταγραφή και εκτίμηση του οικονομικού κόστους στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις ζημιές που έχουν υποστεί ιδιώτες, οι οποίες εκτιμώνται μόνο για τον συνυπολογισμό των κατώτατων ορίων που προβλέπονται από τον Κανονισμό της ΕΕ, για την ενεργοποίηση της συνδρομής του Ταμείου Αλληλεγγύης.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ