ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΗ Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δημοσιεύει την ανάλυση του νέου Ευρωβαρόμετρου (αριθ. 82) σε ότι αφορά την Ελλάδα. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014.

Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας αφορούν στην εικόνα και τη γενική αίσθηση που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, την αίσθηση του «ανήκειν» σε αυτήν υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, την οικονομική κατάσταση που συνδέεται με την οικονομική κρίση και το ενιαίο νόμισμα, αλλά και το ευρωπαϊκό όραμα για ανάπτυξη όπως αρθρώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την αρνητική εικόνα που έχουν οι Έλληνες πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (σε ποσοστό 60% – το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης). Σημαντική δε μερίδα της Ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζεται ουδέτερα για την εικόνα της ΕΕ (ποσοστό 32%).

Παράλληλα, ενώ γενικότερα οι Έλληνες δυσκολεύονται να προσδώσουν μια θετική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα οικονομικά, καθώς την θεωρούν υπεύθυνη για την λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (σε ποσοστό 78%, το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό που καταγράφει η έρευνα), αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρείται βελτίωση της αρνητικής εικόνας, καθώς τα αρνητικά ποσοστά καταγράφουν μείωση συγκριτικά με αυτά του Νοεμβρίου 2013.

Η βελτίωση της εικόνας ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ταυτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και με θετικές έννοιες/πρακτικές όπως αυτής της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούμε (48%), του ευρώ ως κοινό νόμισμα (47%, το 5ο υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η έρευνα), του ισχυρού λόγου που έχει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο (27%), καθώς και της πολιτιστικής πολυμορφίας που τη χαρακτηρίζει (25%).

Φαίνεται δε πως συνδέουν το μέλλον τους με τη συλλογική προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξοδο από την παρούσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση αλλά και για την επόμενη δεκαετία, στον ίδιο, και ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Έτσι, ο καταλογισμός ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη και την Ελλάδα, συνυπάρχει με την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ικανοποιητική δύναμη και εργαλεία για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους εθνικούς θεσμούς, αλλά και στον ίδιο τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετριάζεται από το ζητούμενο μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής, μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και την ενέργεια.

Για να δείτε την έρευνα πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ