ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΒΑΡΟΥΝΤΑΠριν από λίγο επισημοποιήθηκε πως ο Βαρουφάκης έστειλε στις Βρυξέλλες το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ενώ ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο twitter πως έλαβε το ελληνικό αίτημα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και δέσμευση πως δεν θα γίνουν από την Ελλάδα μονομερείς ενέργειες και πλέον αναμένεται η αντίδραση των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γερμανίας.

– Διαστάσεις ιστορικής σημασίας παίρνει πλέον η συνεδρίαση του Euro Working Group όπου θα γίνει η πρώτη εξέταση του ελληνικού αιτήματος

– Εαν δοθεί το πράσινο φως τότε η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup

– Η συμφωνία για παράταση θα λύσει τη θηλιά του Ντράγκι και της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες

Το αίτημα ονομάζεται τεχνικά ως επέκταση του “master financial assistance facility agreement” από την ευρωζώνη και επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές.

Από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, βγαίνοντας από τη Βουλή, μετά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν αισιόδοξος ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, αφού βεβαίως περάσει πρώτα από το σημερινό Euro Working Group.

«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αναδιάρθρωση χρέους περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα

Αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο πως η παράταση που ζητάει η Ελλάδα έχει ως αφετηρία την 1η Μαρτίου και λήξη στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Ναυτεμπορική στην παράταση συμπεριλαμβάνονται οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στα συρτάρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το σημαντικότερο όμως σημείο του ελληνικού αιτήματος είναι πως, σύμφωνα με το Euro2day, βάζουμε στις Βρυξέλλες ευθέως θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ μέσα στο αίτημα η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ενώ αποδέχεται έλεγχο από την Κομισιόν στη λήξη της εξάμηνης παράτασης.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για θεαματικά αποτελέσματα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και των καρτέλ.

Και πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Γερμανία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com