Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: “ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ” ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

MPARGIOTASΟ βουλευτής του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ», Κων. Μπαργιώτας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το «πάγωμα» κονδυλίων 30 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», τα οποία αφορούν την ανάπτυξη του Κτηματολογίου στην Ελλάδα. Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2020 πρακτικά σημαίνει ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης και των κυρωμένων δασικών χαρτών, καθώς και δημιουργία ενιαίου συστήματος λειτουργίας κτηµατολογίου πανεθνικής κάλυψης. Πρόκειται για έργο αυτοχρηματοδοτούμενο με κύριους πόρους τα έσοδα από την καταβολή του παγίου τέλους κτηματογράφησης και χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

Όπως περιγράφεται σε παλαιότερο υπόμνημα (Οκτώβριος του 2014) του Επαγγελματικού Σωματείου Τεχνικών Επιστημόνων Κτηματολογίου και του Συλλόγου Δικηγόρων στο Κτηματολόγιο, η ΕΚΧΑ έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών έναντι των πελατών και προμηθευτών της, η νέα διοίκηση έχει πάψει να συνεδριάζει, με αποτέλεσμα να «παγώσει» οποιαδήποτε λήψη απόφασης για θέματα που αφορούν τις τρέχουσες μελέτες, ενώ κτηματολογικά γραφεία έχουν αρχίσει να κλείνουν. Μάλιστα, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 ο τότε Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μανιάτης, είχε εξαγγείλει πρόγραμμα με 28 επιμέρους νέα έργα κτηματογράφησης συνολικού προϋπολογισμού 572 εκατομμυρίων ευρώ, με νέα προκήρυξη που αφορά το 42% των δικαιωμάτων της χώρας και ενώ θα έπρεπε η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, έχει παγώσει. Οι δε δασικοί χάρτες, πέντε χρόνια μετά την επανεκκίνηση της προσπάθειας έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Σύμφωνα με δύο πρόσφατα δημοσιεύματα («Καθημερινή», 12/02/2015 και 16/02/2015)  στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Task Force, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν από τις εκλογές, απέρριψαν τη χρηματοδότηση έργων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), ύψους 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εγκαλούν την προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά στον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Μανιάτη, για απουσία ενδιαφέροντος για την προώθηση του έργου της κτηματογράφησης, δεδομένου ότι ο πρώην Υπουργός δεν απάντησε στον τότε επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, κ. Γιοχάνες Χαν, όταν ο τελευταίος σε τρισέλιδη επιστολή του τον περασμένο Οκτώβριο ζήτησε -τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ- να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της δραστηριότητας της ΕΚΧΑ και να προχωρήσει η σύνταξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου κτηματογράφησης της χώρας. Το αίτημα του Επιτρόπου στηριζόταν στη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει η χώρα ήδη από το 2010, η οποία θέλει την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της χώρας μέχρι το 2020.

Επειδή πρόκειται για εξέλιξη καθ’ όλα δυσάρεστη, που κοστίζει και στην εθνική οικονομία και στην αξιοπιστία της χώρας.

Επειδή η ολιγωρία του πρώην Υπουργού ΠΕΚΑ απέτρεψε την ένταξη και άλλων έργων ύψους άλλων 80 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Επειδή η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου αποτελεί πάγια θέση του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:

1)            Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την απόφαση για πάγωμα» κονδυλίων 30 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», τα οποία αφορούν την ανάπτυξη του Κτηματολογίου; Υπάρχει δυνατότητα ανάκλησής της;

2)            Πόσα και ποια είναι τα έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ για τα οποία παγώνει η χρηματοδότηση; Πόσα και ποια είναι, αντίστοιχα, τα έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ;

3)            Σε ποιους λόγους οφείλεται το πάγωμα κτηματογραφήσεων, κατάρτισης δασικών χαρτών και λειτουργίας οριστικών κτηματολογικών γραφείων;

4)            Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία των 28 μελετών κτηματογράφησης;

5)            Αληθεύει ότι οι δασικοί χάρτες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό μικρότερο του 1%;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ