ΤΗΝ ΤΡΑΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ

Μεγάλη παραδοσιακή εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων

αποκριεςΗ Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση στο κέντρο της πόλης.

Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, ο Μ.Ε.Σ Αβέρωφ «ο Θετταλός», το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε.), ομάδα Μπουρανιτών του Δήμου Τυρνάβου, ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Σύλλογος Αργιθεατών Λάρισας. Ειδική συμμετοχή του Συλλόγου Πάστρας «Το Παλαιόκαστρο» από την Κεφαλλονιά, ενώ τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας όσο και το  Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Λάρισας στηρίζουν την εκδήλωση.

Ομάδες καρναβαλιστών με τη μορφή μπουλουκιών συνοδευόμενοι από παραδοσιακά όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας θα περιδιαβούν στις κεντρικές οδούς της Λάρισας, με ενδιάμεσο σταθμό την πλατεία Ταχυδρομείου, δημιουργώντας μια μοναδική αποκριάτικη ατμόσφαιρα, για να καταλήξουν σε ένα κοινό γλέντι στην Κεντρική πλατεία, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι Λαρισαίοι.

Το πρώτο μπουλούκι θα ξεκινήσει από τον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χορίαμβος» (Χορίαμβος, Κεφαλλονιά, Αργιθεάτες), το οποίο στην πλατεία Ταχυδρομείου, συνοδεία οργάνων θα τελέσει «Αποκριάτικο Γάμο» και θα χορέψει αποκριάτικους χορούς Από κει, θα κατευθυνθεί στην Κεντρική πλατεία, όπου οι καλεσμένοι Κεφαλλονίτες θα χορέψουν Καντρίλιες προς τιμήν του ζευγαριού. Θα ακολουθήσει η «απαγωγή της νύφης» και ο «φόνος» του γαμπρού, ο οποίος θα αναστηθεί μετά τα «χάδια» της νύφης, που μετά την απαγωγή της είναι ολίγον… έγκυος!… Η συνέχεια επί της πλατείας…

Το δεύτερο μπουλούκι θα ξεκινήσει από το ΚΕ.Λ.Ε με τα μέλη του συλλόγου να τραγουδούν θεσσαλικά αποκριάτικα τραγούδια στους δρόμους. Περνώντας από την πλατεία Ταχυδρομείου,  θα χορέψουν αποκριάτικους χορούς από τη Μυτιλήνη, όπως ο Μαζωμένος, τα Κουκιά και ο Καρεκλάτος. Αμέσως μετά, θα κατευθυνθούν στην Κεντρική πλατεία συνεχίζοντας με αποκριάτικους Ναξιώτικους χορούς, όπως ο Κοτσάτος, τα Τουμπάκια και η Βλάχα Νάξου.

Το τρίτο μπουλούκι με μέλη των Συλλόγων Φιλιππούπολης και Αβέρωφ θα ξεκινήσει με γκάιντες, νταούλια, θρακιώτικα τραγούδια και χορούς απ’ την αρχή του πεζόδρομου της Βενιζέλου. Στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα παρουσιάσουν τον Ζωναράδικο, Χασαπιά, Μαντηλάτο και Μπαϊντούσκα. Στην Κεντρική πλατεία και με συνοδεία σατιρικών τραγουδιών και δίστιχων το μπουλούκι θα τελέσει το θρακιώτικο έθιμο του Μπέη, το όργωμα και τη σπορά της γης για να πάει καλά φέτος η σοδειά και τον σατιρικό χορό του ασκεριού.

Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, η συμμετοχή στην εκδήλωση του Δήμου Τυρνάβου, που πραγματοποιεί από τα καλύτερα καρναβάλια της χώρας και διατηρεί το πανάρχαιο έθιμο Μπουρανί έως τις μέρες μας. Το μπουλούκι των Μπουρανιτών  θα ξεκινήσει από το ΤΕΕ και με σκωπτικά τραγούδια, χορούς και δρώμενα θα περιδιαβούν το κέντρο της Λάρισας περιπαίζοντας τους Λαρισαίους.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12.00 το μεσημέρι και θα κορυφωθούν στην Κεντρική πλατεία στις 14.00 με παρουσίαση των μπουλουκιών και κοινό γλέντι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ