ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 2η ΦΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

olomeleia3Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας εισήλθε σε μια νέα εποχή με την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος μηχανοργάνωσης, μητρώου και έκδοσης γραμματίων προείσπραξης κρατήσεων καθώς και αποϋλοποιημένων ενσήμων. Το νέο σύστημα είναι πλήρως διασυνδεμένο με την διαδικτυακή πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών Δικηγόρων portal.olomeleia.gr που εισάγει πρωτοφανείς ευκολίες και δυνατότητες για τους δικηγόρους.

Ήδη από την Παρασκευή 13.02.2015 από τη γραμματεία του ΔΣΛ εκδίδονται γραμμάτια εισφορών-κρατήσεων νέου τύπου, ενώ από την Τετάρτη 18.02.1015 υφίσταται επιπλέον η προαιρετική δυνατότητα έκδοσης γραμματίων προείσπραξης «αποϋλοποιημένων» ενσήμων που αντικαθιστούν την κλασική χαρτοσήμανση επί των πάσης φύσεως δικογράφων.

Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος μπορούν να συνοψιστούν εντελώς επιγραμματικά στα εξής:

Εισαγωγή και εξοικείωση σε πρότυπα που προσεχώς θα επιτρέπουν την αυτόνομη έκδοση γραμματίων από τον υπολογιστή κάθε δικηγόρου με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού.

Ηλεκτρονική εποπτεία σε πραγματικό χρόνο μέσω του portal.olomeleia.grτων εκδοθέντων γραμματίων κρατήσεων-εισφορών από κάθε δικηγόρο.

Ήδη είναι εφικτή η έκδοση ειδικών γραμματίων νομικής βοήθειας και αυτεπαγγέλτων διορισμών (ατελώς) μέσω του portal.olomeleia.grαπό τον ατομικό λογαριασμό κάθε δικηγόρου – χρήστη.

Αποϋλοποίηση ενσήμων, και σταδιακή κατάργηση χαρτοσήμανσης και επικόλλησης αποκομμάτων στα ασφαλιστικά βιβλιάρια. Δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής ενημέρωσης για καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές (μέσω προείσπραξης αποϋλοποιηθέντων ενσήμων) ανά πάσα στιγμή.

Έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων ΔΣΛ μέσω των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μητρώου στο portal.olomeleia.gr .

Δυνατότητα απόκτησης ηλεκτρονικής υπογραφής και ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στά μοναδικά διασυνδεμένα δικαστήρια της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας και Πρωτοδικείο Αθηνών).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δικηγόρου του portal.olomeleia.gr έχει κάθε μέλος του ΔΣΛ μέσω του ιστοτόπου του dslar.gr, (μέσω του οποίου εξάλλου υποβλήθηκαν οι αιτήσεις προτίμησης και εξαίρεσης δικαστικών αντιπροσώπων στις περσινές ευρωεκλογές και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές). Τα ατομικά στοιχεία σύνδεσης έχουν αποσταλεί σε κάθε δικηγόρο μέλος του ΔΣΛ με SMS.

Το νέο σύστημα αποτελεί ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του χώρου της Δικαιοσύνης που, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αποδώσει πλήρως προϋποθέτει αντίστοιχο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δικαστηριακών υποδομών της χώρας. Μόνον έτσι θα επιτευχθεί η πραγματική επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και όχι με μνημονιακά μέτρα που υπό το πρόσχημα της ελάφρυνσης των δικαστηρίων περιορίζουν βάναυσα τη συνταγμαικά κατοχυρωμένη δυνατότητα προσφυγής του Έλληνα Πολίτη σε αυτή (πολλαπλασιασμός παραβόλων- εξόδων, νόμοι-σκούπα κλπ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ