ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

DSC00666Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο μέρος του Προγράμματος της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου «Προωθούμε σωστή οδική συμπεριφορά, επενδύουμε στην οδική ασφάλεια» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το ΕΚΑΒ Λάρισας με αντικείμενο την Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λάρισας.

Στο πρόγραμμα το οποίο διήρκησε 5 ημέρες από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2015 συμμετείχαν συνολικά πάνω από 1100 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί της Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση.

Στην θεωρητική εκπαίδευση υπερτονίστηκε ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους – οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες κλπ. Καλύφθηκε το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας ως πρώτο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της απόσπασης προσοχής και της κόπωσης, της σημασίας της χρήσης των μέσων προστασίας (ζώνης στο αυτοκίνητο, κράνους και εξοπλισμού ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες), της συμπεριφοράς του σώματος κατά τη σύγκρουση, της συμπεριφοράς και της ευγένειας στο δρόμο, της σωστής αντιμετώπισης των τραυματιών / παθόντων μετά από τροχαίο συμβάν και εν γένει της προαγωγής και της συμμετοχής στον εθελοντισμό για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Στη βιωματική εκπαίδευση έγινε χρήση έξι προσομοιωτών, αυτών της σύγκρουσης, της ζυγαριάς συσχέτισης βάρους – αδρανειακής μάζας, της μέτρησης του χρόνου αντίδρασης, της οδήγησης σε διάφορες συνθήκες, της μέθης (με χρήση ειδικών γυαλιών) και της ανατροπής.

DSC00712Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες η «ανακύκλωση» παιδικών καθισμάτων ασφαλείας αυτοκινήτων για την ενίσχυση απόρων οικογενειών. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς και όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να τα προσκομίσουν εγκαίρως μπορούν να επικοινωνούν με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου οπού έχει δημιουργηθεί κέντρο περισυλλογής και αποστολής στις ενδιαφερόμενες οικογένειες.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι – καθηγητές και δάσκαλοι έλαβαν «Βεβαίωση Παρακολούθησης στο «Πρόγραμμα AVENUE for traffic safety»,  οι δε μαθητές έλαβαν «Αναμνηστικό Συμμετοχής» για την παρακολούθηση του προγράμματος «Γνώση-Πρόληψη-Ζωή» τα οποία εκδίδει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και υπογράφει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους.

Η άρτια οργάνωση του προγράμματος από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο άψογος συντονισμός των εμπλεκομένων, η ποιότητα των παρουσιάσεων από τους εξαίρετους εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. κ.κ. Χατζηδοπαυλάκη Δημήτρη, Φωτόπουλο Σωτήρη, Γιαννόπουλο Ανδρέα και τον εκπαιδευτή του ΕΚΑΒ κ. Ξενοφώντα Λέτσα καθώς και ο υπέροχος χώρος που φιλοξένησε το πρόγραμμα -Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα- έκαναν αυτή την εκδήλωση μοναδική.

Ευελπιστούμε το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτών της Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης και τα μηνύματα του προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com